Mijakedžima - Tajemný ostrov plynových masek

13:00 | 09.03.2019 Razjela96 0
Asi 160 km jižně od Tokia se v souostroví Izu nachází záhadný ostrov Mijakedžima, jehož obyvatelé prý musí neustále nosit plynové masky, kvůli čemu celé místo působí poměrně strašidelným a hororovým dojmem.
Mijakedžima
Mijakedžima FOTO: WIDOMIRAMA/flickr.com

Aktivní sopka Ójama značně ovlivňuje životy 2500 obyvatel, kteří současně žijí na tomto ostrově. Bez přestání z ní uniká jedovatý plyn oxid siřičitý, kvůli kterému je třetina ostrova neobyvatelná (největší koncentrace tohoto plynu na světě). Na některých místech je dokonce věkové omezení a obyvatelé musí chodit na pravidelné lékařské prohlídky. Ke všemu téměř každých dvacet let dochází k velké erupci, při níž vytéká láva a zvyšuje se koncentrace vypouštěného plynu. Nesmíme také zapomenout na častá zemětřesení. Sopečná aktivita je neustále monitorována.



V roce 2000 došlo k velké erupci sopky a ta najednou začala chrlit 42 000 tun jedovatého plynu za den. Během jednoho měsíce ostrov zasáhlo 17 500 zemětřesení. Všichni (tehdy přes 3600 lidí) byli evakuováni. Obyvatelé se mohli vrátit domů až po pěti letech. Přes tisíc lidí se už ale raději nevrátilo.



Je nutné, aby každý při sobě nosil plynovou masku, kdyby náhodou zazněla siréna ohlašující zvýšenou koncentraci oxidu siřičitého. Fotky obyvatel nosících plynové masky při každodenních činnostech ostrov proslavily a ostrov se tak stal ukázkou postapokalyptického světa.



A právě díky tomu se Mijakedžima stala turistickou destinací – Gas mask tourism. Pobyt na ostrově je zdraví škodlivý. Turisté by si měli před navštívením ostrova vyžádat lékařskou prohlídku. (Návštěvníci si mohou v místních obchodech koupit plynovou masku.) "Nádherný" zápach připomínající zkažená vajíčka, "krásné" postapokalyptické opuštěné budovy, vraky zničené erupcí, výlety do tajemné krajiny pokryté ztuhlou lávou, jedinečná termální jezírka nebo potápění se v tamějších vodách, kde turisté mohou obdivovat korálové útesy a populaci delfínů. Z ostrova se dokonce stal národní park.



Na Mijakedžimě je také muzeum zabývající se minulostí ostrova během druhé světové války - vyráběl se tam yperit. Japonsko kvůli tomu vymazalo Mijakedžimu z mapy a všichni zaměstnanci museli podepsat slib mlčenlivosti. Na ostrov byli dovezeni králíci, na kterých se plyn testoval, a jejich potomci jsou tam dodnes. Po válce byla továrna zapálena. Naleznete tam také vzácné rostliny a živočichy (např. drozd izu). Poslední erupce byly zaznamenány v roce 2006.



Nejdůležitějším aspektem však je, že se v tomhle případě jedná pouze o návnadu na turisty. Obyvatelé nejsou nuceni neustále nosit plynové masky - nosí je pouze v případě, že se značně zvýší koncentrace oxidu siřičitého. Jinak žijí normální život.

ZDROJ: aphilomathsjournal.wordpress.com, atlasobscura.com
FOTO: WIDOMIRAMA/flickr.com, wikipedia.org


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9