Čínští manželé v důchodu na cestě kolem světa

16:00 | 10.06.2013 Erik 4
Poklidné, ale nudné stáří, bez špetky dobrodružství? Nic pro čínské manžele, kteří se na vlastnoručně vyrobeném vozítku na solární pohon z recyklovaných materiálů vydali na cestu kolem světa.
Trojkolka na solární pohon z recyklovaných materiálů
Trojkolka na solární pohon z recyklovaných materiálů FOTO: chinadaily.cn
Kdepak obdělávání zahrádky, pletení nebo okukování televizní obrazovky z křesla. Pan Lee Lin Xiang (66) a jeho žena, paní Zhuo Ya Fan (62), se rozhodli, že využijí spousty volného času, popustí uzdu své cestovatelské zálibě a vydají na cestu kolem světa po své vlastní ose. Doposud se jim podařilo procestovat celou Čínu, což je vzhledem k její rozloze docela slušná příprava.



A toto je plán, kterého se chtějí držet. Pokud se jim to podaří, podívají se během pěti následujících let do více, než sta různých zemí. Jejich startovním bodem se stalo rodné město Shenyang nacházející se v severní provincii Liaoning.



"Na cestu máme našetřeno 100 tisíc RMB (cca 320 tisíc Kč), ale i tak bychom si těžko mohli dovolit cestovat po podobné trase letecky," vypráví pan Lee. "Tak jsme si museli vymyslet levnější způsob, jak toho dosáhnout."

"Vzhledem k tomu, že jsme vždy propagovali recyklování materiálů a ochranu prostředí, napadlo nás sestrojit trojkolku právě takovým způsobem a svojí cestou zároveň tyto myšlenky šířit dál," doplňuje jej paní Zhuo.



A za rok spatřila světlo světa podomácky vytvořená trojkolka na niž byly použity součástky z vyřazených motocyklů, plastové lahve i staré pneumatiky. Nejdražší položkou na celém vozítku byl samozřejmě solární panel a kvalitní elektrické akumulátory. Díky nim ale mohou mít stále k dispozici nabíječku pro své mobilní telefony a fotoaparát. Trojkolka samotná dosahuje průměrné rychlosti 20 km/h.



Spacáky, moskytiéry, potřeby na vaření a další důležité nezbytnosti jsou ukryty v zadní části. Nejvíce tak budou oba manželé zřejmě utrácet za vstupní víza a nejrůznější úřední povolení. Smysl a cíl jejich cesty mají u sebe napsaný v čínštině a angličtině. Při vstupu do každé další země pak poprosí místní, aby jim pomohli tento materiál přeložit do jejich rodné řeči. Vozítko je samozřejmě všude středem pozornosti a lidé se k nim chovají velmi přátelsky. Často od nich slyší slova obdivu za to, že se odvážili si splnit svůj sen a nebát se případných obtíží.



Nu a jak vy plánujete trávit své stáří? Odvážili byste se něčeho podobného?

FOTO a ZDROJ: chinadaily.cn

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9