Olympijský speciál - shrnutí

19:25 | 25.02.2014 MinYeon 4
Zimní olympijské hry v Soči končí a s nimi i náš olympijský speciál. Podívejte se na souhrn všeho důležitého, co se na těchto olympijských hrách událo.
panda na stupni vítězů
panda na stupni vítězů FOTO: asianstyle.cz - Mei

V celkovém hodnocení si nakonec asijské země nevedly vůbec špatně. 


ČÍNA - 12. místo


Nejlépe se umístila nejlidnatější země světa, Čína. Pro tuto zemi byl jednoznačně nejúspěšnější disciplínou short track a další medaile získali díky akrobatickému lyžování a rychlobruslení. Všechny zlaté medaile pro Čínu vybojovaly ženy.

Short track:


Akrobatické lyžování:


Rychlobruslení:


Pravděpodobně nejúspěšnější čínskou reprezentantkou byla Hong Zhang, která s přehledem vyhrála rychlobruslařský závod na 1000m a stanovila nový rekord dráhy. Ani v závodě na 500m si nevedla vůbec špatně a dojela na nepopulárním 4. místě.


vítězná jízda Hong Zhang


KOREA - 13. místo


Pro Jižní Koreu byla tato olympiáda jedna z nejméně úspěšných, ale i tak stačily získané medaile na krásné 13. místo. Stejně jako Čína, i Korea si nejlépe vedla na short tracku. Cenné kovy si korejští sportovci domů odváží ale i za svůj výkon v rychlobruslení a krasobruslení. Pozornost si jistě zaslouží především 2 sportovkyně - Park Seung Hi, která si vybojovala 2 zlaté medaile a bronz a šestnáctiletá naděje Shim Suk Hee, která si domů přiváží vlastní sbírku - zlato, stříbro i bronz.

Short track:


Rychlobruslení:


Krasobruslení:


Pro Korejce byla jasnou favoritkou na zlatou medaili rychlobruslařka Lee Sang Hwa. Ta svůj národ nezklamala, překonala světový rekord, který sama vytvořila a s přehledem si dojela pro zlato. Velkou nadějí do budoucna je pro Korejce i šestnáctiletá Shim Suk Hee, která závodí na short tracku. Hlavně ona se podílela na úžasném vítězství ve štafetovém závodě.


vítězná jízda Lee Sang Hwy


JAPONSKO - 17. místo


Japonsko bylo úspěšné ve více disciplínách. Jediné zlato vybojoval Yuzuru Hanyu v krasobruslení, ale hned několik cenných kovů si Japonci odvezou i díky snowboardingu a skokům na lyžích. Po jedné medaili mají i ze severské kombinace a akrobatického lyžování.

Krasobruslení:


Snowboarding:


Skoky na lyžích:


Severská kombinace:


Akrobatické lyžování:


Největší senzací japonského týmu se stal devatenáctiletý krasobruslař Yuzuru Hanyu, který pro Japonsko vybojoval historicky první krasobruslařské zlato. Svým krátkým programem překonal světový rekord, a i když během volné jízdy upadl a sám byl se svou jízdou nespokojený, první místo už mu nikdo nesebral.


Yuzuru Hanyu a jeho finálová jízda

Další asijské země zůstaly bez medaile.

Celkově nejúspěšnějším sportovcem těchto olympijských her se stal Victor An. Ten sice reprezentoval Rusko, ale původem je to přece jen Korejec a podporu mu vyjadřuje drtivá většina korejského národa. Victor An si na short trackových tratích vybojoval 3 zlaté a 1 bronzovou medaili.

Česká republika se celkově umístila na výtečném 15. místě, Slovenská republika na 21. Tímto bychom chtěli blahopřát všem sportovcům, kteří se zimních olympijských her v Soči zúčastnili.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9