Jak se daří domácím mazlíčkům v Koreji?

20:00 | 03.01.2013 Eunka 20
O většině Čechů a Slováků je známo, že milují svá domácí zvířátka. Téměř každý má doma psa, kočku, křečka nebo aspoň rybičky. Zajímalo by vás, jak je to s mazlíčky v Jižní Koreji? Pokud ano, tak tu máme článek přímo pro vás.
Domácí mazlíček
Domácí mazlíček FOTO: Shutterstock.com
Vlastnit domácí zvíře - to je v Koreji relativně nový fenomén. Dříve se totiž zvířata chovala pouze jako užitková. Buď na práci nebo k jídlu. Ovšem, jak se společnost ekonomicky a kulturně rozvíjela, přišel rozmach i v oblasti domácích mazlíčků.  

Od roku 1990 se začalo stávat běžným, že jste na ulici potkali ženu a malým pejskem, který měl luxusní obojek posetý diamanty. Těmto mazlíčkům se dokonce barvily špičky ocásků na růžovo. Také si je ženy braly všude s sebou, například do restaurací a supermarketů. Ale byl tu vidět jeden propastný rozdíl. Malé rasy byly hýčkány, ale velcí psi se stále pokládali za psy užitkové.

Časem však začal narůstat zájem i o ty větší plemena. Lidé, kteří vedli sedavý život, začali přemýšlet o svém zdraví a venčení psů jim prospělo. Jinak se větší plemena využívají i k pracovním účelům. V Koreji také mají psy asistenty, psy pro nevidomé, psy, kteří hledají drogy, a psy pomáhající autistickým dětem. Nepopiratelný je ovšem i fakt, že v Koreji psy jedí. Jenže tohle se děje i v jiných zemích.

Pracovníci ze zahraničí, kteří si do Koreje vezmou i své mazlíčky, se nemusí bát. Veterinární péče je dostupná pro malá i velká plemena. Existují i chovatelské stanice a hotely pro psy. V tomhle všem Korejci rychle dohání země ze západu.

A jak je to s kočkami? Ve většině asijských zemí nejsou kočky příliš v oblibě. Mnoho lidí je považuje za škodnou. Podle některých prý nosí neštěstí. V posledních letech však i toto tabu upadá a mnoho mladých Korejců si kočky pořizuje. Jinak se kdysi kočky využívaly i k lovu krys. Známý býval i lék na revmatismus. To se kočka povařila s ořechy, zázvorem a datlemi. Tento lék se nazýval "goyang soju".

Co se koček týče, tak je to s veterinární péči náročnější. Jen málo veterinářů má totiž kočky rádo. Ovšem i to se postupně zlepšuje a také strava pro kočičí jazýčky je dostupná lépe než dříve. Stejně tak i jiné potřeby pro chovatele koček, například hračky a záchodky.

Dále se zmíníme o tom, co Korejci dělají, když zvíře uhyne. Psí pohřby jsou v Koreji legální. Majitelé mazlíčků si mohou vybrat kremaci nebo si dát zatavit kosti svého miláčka do pevné hmoty na památku. Cena se odvíjí od velikosti zvířete. Mrtvé zvíře se ovšem může likvidovat i jako běžný odpad. 

Péče o vzhled. I v Koreji se najdou podniky, kde vám psa ostříhají, vykoupou nebo nabarví. Není nic podivného vidět na ulici psa či kočku fialové, růžové či jiné barvy. Ale tak populární jako třeba v USA to tam není.

Krmivo a jiné produkty. Krmivo pro psy najdete po celé zemi. Kočky to opět mají složitější, ale ve velkých městech už není rozdíl patrný. Jediným problémem je cena. Kočičí krmení je mnohem dražší než v Evropě nebo v USA. Domácí zvířata si často mohou dovolit jen bohatí lidé. Oblečení pro chlupaté miláčky lze nalézt téměř všude. Stejně tak pelíšky, hračky a obojky. Vše je však opět dražší, než na západě.



Psí restaurace a kavárny, kam si můžete chlupáče vzít, se najdou hlavně v Soulu. Není to však pravidlem. Stále se totiž rozrůstají. Jde především o byznys.

A co týrání zvířat? Řeší se i v Koreji? Nějaké předpisy ohledně týrání domácích zvířat sice Korejci mají, ale tato oblast je stále ještě v plenkách. Mnoho těchto brutálních činů se šikovně schová před veřejností a nikdy nevyjde najevo. Na venkově bývají psi uvázaní na řetěz tak, že mnohdy nemohou udělat ani krok. Někteří psi bývaji zabiti kvůli masu nebo na léčebné účely. Vláda se stále pokouší tento problém řešit, ale pohled na tyto věci je individuální. Existuje však i linka, na kterou se dá zavolat, máte-li podezření, že někdo týrá svého mazlíčka.

Továrny na mazlíčky - ano přesně tak se to dá nazvat. Co to je? Něco jako naše chovné stanice. Fenky tam mají za úkol stále rodit mláďata, dokud se nevyčerpají a nezemřou. Často žijí v nevyhovujících podmínkách. Odkojená mláďata se pak prodávají v obchodech se zvířaty. 

Většina majitelů chce svého miláčka nechat množit. Jde jim o to, aby se jim vrátily peníze za pořízení zvířete. Proto se v Koreji zatím nerozmohla kastrace v takové míře, jako třeba v Evropě. Obvykle se zvíře nechává vykastrovat pouze ze zdravotních důvodů.

Co když hledáte bydlení a máte mazlíčka? Zase vše závisí na lidské ochotě a penězích. Majitelé bytů obvykle svolí, když jde o malé plemeno, ale s velkými bývá potíž. Ani s kočkami to není snadné. Mnoho Korejců si tedy drží domácí zvíře v bytě nelegálně. Tak je to ovšem i u nás a jinde na světě.

A na závěr tu mám pro čtenáře takový milý bonus. Jak jistě víte, domácí mazlíčky chová i řada korejských celebrit. Za všechny jsem vybrala Minzy z 2NE1, která vlastní roztomilou fenku Dougie. Plete jí teplé oblečky a s láskou o ni pečuje. Fanoušci Dougie dobře znají, neboť Minzy zveřejnila několik jejích fotek na twitteru.


Minzy a Dougie


ZDROJ: korea4expats.com
FOTO: Shutterstock.com
FOTO: onehallyu.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9