Pět korejských pochoutek pro otrlé strávníky

15:40 | 28.01.2013 Eunka 13
Korejská jídla jsou velmi populární po celém světě. Téměř každý slyšel o kimchi, ale co zkusit něco netradičního? Něco jen pro odvážné jedlíky. Pokud máte silné žaludky, můžete směle číst dál.
Ilustrační foto
Ilustrační foto FOTO: Shutterstock.com
Beondegi 번데기 
Lahůdka pro statečné číslo jedna. Beondegi je lehké jídlo a dalo by se přeložit slovem "kukla". Jsou to vlastně dušené nebo smažené kukly bource morušového, které jsou ochucené a dají se jíst jako malá svačinka. Dají se koupit jak na pouličním stánku, tak v restauraci. Dokonce se i konzervují, ovšem před podáváním se musí uvařit ve vodě. Na chuť prý nejsou nijak zvláštní, ale také ne nechutní. Ale ten pocit, že vám explodují v puse asi mnohé z vás lákat nebude.


Beondegi

Jokbal 족발
Toto jídlo pro odvážné číslo dva, není až tak podivné. Jde o prasečí nohy, které se zbaví chlupů a pak se vaří se sójovou omáčkou, cukrem a solí. Poté se odstraní kosti a dobrůtka se nakrájí na talíř a zdobí česnekem. Chutná docela dobře a výborně se hodí k alkoholickým nápojům. Ovšem pokud spatříte ležet prasečí nohu na prkénku ještě před krájením, asi se do jídla tak rychle nepohrnete. 


Jokbal


Dalkbal 닭발
Třetím pokrmem bude něco kuřecího. Ano, kuřecí nožky. Mohou se smažit, dusit, ale nejčastěji se grilují. Drápy se na grilu pěkně stáčejí a moc masa na nich není. Pojídat je může pouze ten, kdo je zvyklý polykat oheň. Patří totiž k nejpálivějším pokrmům v Koreji. Vaše ústa to až znecitliví a možná je to účel. Pak se totiž kuřecí pařáty polykají snáz.


Dalkbal

Sannakji 산낙지
Tak čtvrtá delikatesa je opravdu jen pro velmi chrabré jedlíky. Jde o malé živé chobotničky, které se sice nakrájí, ale ještě se vám na talíři kroutí a zkouší uniknout. Ochutí se sezamovým olejem a pak se vkládají do úst. Při jídle však musíte být opatrní, aby se vám přísavkami nepřisály v hrdle. Jsou případy, kdy se lidé takhle zadusili. Zvláště, když byli pod vlivem alkoholu. Některé jsou tak malinké, že se krájet nemusí a vy je jen strčíte rovnou do pusy. Ovšem to vyžaduje pořádnou kuráž.


Sannakji

Hongeo 홍어
Pátým, a dnes posledním adeptem pro udatné strávníky, je kvašený rejnok. Dary moře jsou zdravé a lidé je mají rádi. Ale tohle není jen tak ledajaký kousek. Velmi štiplavý zápach, který vydává, by se dal přirovnat ke čpavku. Je prostě odporný. Dokonce i mnozí Korejci tvrdí, že by tento pokrm nikdy nejedli a to je co říct. Pokud jste odhodlaní ochutnat, doporučuje se držet si nos a doufat, že vám nefunguje dávící reflex. 


Rejnok

Tak pro dnešek je naše neobvyklé menu u konce. Zajímalo by mě, zda byste si něco z nabídky vybrali. Možná jste již něco z toho někdy ochutnali. Budu jen ráda, když se podělíte o svoje zážitky.

ZDROJ: seoulistic.com
FOTO: en.wikipedia.org
FOTO: en.wikipedia.org
FOTO: Suman Park / flickr.com 
FOTO: wikimedia.org
FOTO: en.wikipedia.org

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9