Jihokorejský hráč StarCraft 2 uznán americkými úřady jako profesionální atlet

13:07 | 02.01.2014 jiry 3
Kim “viOLet” Dong Hwan obdržel od amerických úřadů jako první neamerický hráč hry StarCraft 2 vízum P-1A pro vrcholové sportovce.
Kim “viOLet” Dong Hwan
Kim “viOLet” Dong Hwan FOTO: Cyber Solutions Agency
Další přání, touha a naděje všech progamerů světa se stala skutečností. Známý argument rodičů, abychom si hledali práci jako všichni ostatní někde v kanceláři, protože hraní her není práce. Nyní tomuto tvrzení můžeme oponovat, jelikož 9. prosince se dvaceti tříletému Jihokorejci Kim "Violet" Dong Hwanovi podařilo získat od americké vlády vízum kategorie P-1A, tedy vízum pro vrcholové sportovce, které mu umožňuje ve Spojených státech legálně vydělávat peníze po dobu pěti let vyhráváním turnajů ve hře StarCraft 2, které se Kim věnuje.
 
Samotný Kimův manažer Adrew Tomlinson z agentury Cyber Solutions potvrdil Kimův vděk a dojetí, když obdržel tuto radostnou novinu. Pro internetový zpravodajský web The Daily Dot Kim řekl, že se jedná o rozhodující milník v jeho životě. Tomlinson k tomu dodal: „Bylo to buď všechno nebo nic pro Kima (It was do or die for Kim), jelikož pokud by nezískal vízum na tenhle pokus, musel by nastoupit na povinnou vojenskou službu do jihokorejské armády.“
 
Pro Kima jakož to jihokorejského občana bylo náročné se pravidelně zúčastňovat turnajů konaných v Americe bez dlouhodobějšího víza. Nejde jen o samotné cestování tam a zpět, ale především o neustálou nejistotu, jestli bude Kim opět na americkou půdu vpuštěn. Kim má o Ameriku zájem nejenom z důvodů množství pořádaných turnajů, ale i o zemi jako takovou. „Uvažoval jsem, že s progamingem skončím a odejdu v tomto směru do důchodu, pokud by mi zamítli i tuto žádost. V Americe je spousta věcí k poznávání včetně jazyka a kultury,“ dodal Kim.
 
V tomto roce byly Kimovi zamítnuty tři žádosti o vízum, jelikož úředníci americké vlády nepovažovali účast na turnajích ve videohrách za dostatečný důvod pro vstup do země. Z tohoto důvodu musel taky zrušit účast na prestižním turnaji World Championship Series (WCS) pořádaným společností Blizzard.
 
Takřka většina progamerů si hraním ve vrcholových turnajích a sponzoringem vydělává na živobytí, stejně tak jako ostatní vrcholový sportovci. Proto máte docela problém, pokud nemůžete do země, kde se turnaj pořádá, vstoupit. Marcus Graham, senior manager streamovacího webu Twitch, dodává, že opakované zamítnutí víz je pro mnohé neamerické hráče jedním z hlavních důvodů konce jejich kariéry i přesto, že turnaje ve videohrách jsou považovány za sport již mnohem déle, než si to vlády dovedou připustit. Graham dodává: „Hraní je jejich práce na plný úvazek, proto neschopnost jít na turnaj, cestovat a soutěžit jim brání dělat svou práci.“
 
V roce 2012 bylo Kimovi a jeho manažerovi výslovně řečeno, že pokud se pokusí vstoupit do Států bez řádně uděleného víza, bude okamžitě vyhoštěn a doživotně umístěn na takzvaný „no-fly“ seznam, který brání udělení jakéhokoli víza. Právě toto varování bylo pro Kima s jeho manažerem motivací pro usilovné získání víza. Proces začal v červnu 2013 a stál ve výsledku přes 5 000 USD za žádosti na imigračním úřadě a poplatky za právní výlohy. A stálo to mnoho úsilí přesvědčit americké úředníky o tom, že hraní videoher je sport.
 
Naproti tomu Jižní Korea je domovem pro velký počet profesionálních hráčů videoher. Hraní videoher se zde těší takové veřejné oblibě, že některé turnaje jsou vysílány v televizi a vrcholoví hráči jsou zde celebritami. Bohužel ale tento názor ne zcela sdílí vláda, jejíchž zákonodárci v poslední době zahrnuli hraní videoher jako jednu z kategorií špatných závislostí spolu s alkoholem, drogami a hazardními hrami. To je další důvod, proč bylo to tak důležité pro Kima získat vízum, aby se mohl přestěhovat do USA a svobodně hrát, jak se mu zlíbí.
 
Za Kimovým úspěchem získání víza stojí mnoho lidí. Společnost Riot Games, vydavatel hry League of Legends, se také snaží obhajovat své hráče pro získání víza P-1A. Této společnosti se to povedlo jako první a v srpnu bylo uděleno poprvé sportovní vízum P-1A kanadskému hráči hry LoL Dannymu Le. Samotný gigant video herního průmyslu Blizzard, vydavatel hry StarCraft 2, hrál důležitou roli při přesvědčování zákonodárců o udělení sportovního víza pro samotného Kima. Za společnost Blizzard to byli zejména pan Jacqueline Geller, eSports koordinátor, a provozní ředitel Paul Sams, kteří podávali úřadům zprávu, která dokládala předpověď životnosti hry StarCraft 2 v nadcházejícím pětiletém horizontu jako plnohodnotnou sekci eSportu. V neposlední řadě také členové severoamerické StarLeague, Twitch a Machinima psali dopisy na úřad občanství a imigrační služby povzbuzující schválení Kimova víza.
 
Samotný Kim je v současnosti na 63. místě v celosvětovém žebříčku ve hře StarCraft 2 a za poslední tři roky si ve výhrách na video herních turnajích vydělal 95 830 USD. Příští rok se plánuje přestěhovat do Ameriky a plně se věnovat novým možnostem a příležitostem, které mu tento úspěch přinese.




ZDROJ: dailydot.com
FOTO: forbes.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9