Vánoční polibky ze Šanghaje

19:00 | 26.12.2013 Erik 2
Přesněji řečeno ze šanghajského nákupního centra Xintiandi Style, kde v těchto dnech probíhá umělecká show zaměřená právě na líbání, objetí a otevřený projev citů vůbec. Dokážete svým polibkem rozsvítit vánoční stromek?
Polibek, který rozzářil záplavu světel
Polibek, který rozzářil záplavu světel FOTO: timeoutshanghai.com
Ano, je to přesně tak. Pokud se totiž s osobou blízkou vašemu srdci postavíte v jižním atriu vedle Stromu polibků pod jmelí propletené dohromady s magnolií a spojíte své rty, rozzáří se tento vánoční strom úctyhodných 18 metrů do výšky a zároveň přeskočí jiskra světla i na 50 menších stromů stojících v okolí. Navýšíte tím zároveň i počitadlo svítící na obrazovce. Nikoli samoúčelně. Konečné číslo určí, kolik peněz bude po vánočních svátcích věnováno na charitativní účely. O důvod víc, proč svoje city nedržet zpátky.



"Inspirovali jsme se místní symbolikou. Horizontální pohyb světel je například zpodobněním šanghajské architektury shikumen, ten vertikální zase moderních mrakodrapů vystřelujících vzhůru k nebi. Symbol města, magnólii, jsme propletli se západním jmelím, které celý proces spouští," popisuje autor Stromu, britský návrhář Paul Cocksedge. "Nemusí jít jen o klasický polibek. Stačí se rty nebo prsty dotknout tváře, případně se držet za ruce. Ve svém důsledku to není o intimnosti, ale o přivádění lidí zpět k sobě."



Ale nesmíme zapomínat ani na ostatní části expozice. Mladí čínští umělci Ma Ke a Wang Xuejun vytvořili ve spolupráci s avantgardním květinářstvím The Beast Floral Shop úchvatnou fantazii Kniha polibků. Ornamenty v podobě balónků, obřích lízátek a dokonale tvarovaných rudých rtů z pletací vlny má zase na svědomí Gu Yeli, která navíc v prostorách nákupního centra pořádá v rámci výstavy workshopy pletení pro děti. Tvořivosti můžou popustit uzdu i dospělí - v Domě polibků, který vznikl pod patronací The EXH Design Company.



Ještě zdaleka nekončíme. Architekt Ma Ke využil komplikovanou síť keramických úlomků, aby v nich odrážel mistrovské dílo rakouského malíře Gustava Klimta "Polibek", které v roce 1909 vyvolalo společenský skandál. O kus dál je obří zrcadlo z nerezové oceli pokryté stopami rtů. Každý z návštěvníků je vyzván, ať muž nebo žena, aby zrcadlo a tím i sám sebe políbil. Rtěnka je samozřejmě k dispozici. Za zmínku ještě určitě stojí Most Lásky postavený pomocí keramických akvárií. Jeho nosnou myšlenkou je, že ačkoliv prý mají ryby velmi krátkou paměť, přesto mohou být svědkem polibku ve světě nad nimi.



"Východní národy měly vždy sklony projevovat své city diskrétněji, a proto je téma polibku v tradičních dílech zastoupeno jen velmi zřídka," vysvětluje kurátor výstavy Jiang Shan. "Doufáme, že náš projekt pomůže lidem najít více odvahy a sebedůvěry projevovat city otevřeněji."

A ačkoli asi nebude nikdo ze čtenářů mít nablízku podobný vánoční stromek, přesto bychom měli v tomto čase dát šanci síle polibku, objetí a lásky vůbec.


ZDROJ: shanghaiwow.com, timeoutshanghai.com
FOTO: shanghaiwow.com, china.org.cn

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9