Na obzoru nová generace turbovrtulových letadel

14:00 | 22.12.2013 Erik 0
Tento typ pohonu se stává pro letecké společnosti v rámci regionálních letů díky jeho menší spotřebě paliva stále více atraktivní. Pojďme si představit nový čínský letoun MA-700, jehož první let proběhne nejpozději do roku 2016.
Model letounu MA-700 vystavený pro veřenost
Model letounu MA-700 vystavený pro veřenost FOTO: xinhuanet.com
Tuto informaci poskytl médiím Dong Jianhong, vedoucí konstrukčního týmu největšího čínského výrobce letadel AVIC (Aviation Industry Corp), na tiskové konferenci pořádané v Pekingu ve čtvrtek 19. prosince. Zároveň prohlásil, že se jedná o začátek širšího a dlouhodobého vývojového programu turbovrtulových dopravních letadel. Ten má evidentně za cíl v následujících letech významně navýšit podíl čínských strojů na leteckém trhu. To podtrhuje fakt, že za hlavní faktory je považována nízká spotřeba, ekologičnost použitých technologií a nadstandardní bezpečnostní prvky.

Samotný model MA-700 bude mít dolet 800 kilometrů, maximální rychlost 610 km/h a přepraví až 8,6 tun nákladu. Základní varianta bude mít místo pro 78 pasažérů, přičemž každý z nich bude mít kolem sebe větší prostor než je ve strojích této třídy běžné. Což je dobrá zpráva pro ty, kteří stísněné prostory opravdu nemusí. Bude to také vůbec první turbovrtulový letoun vybavený moderním elektronickým řízením FBW (fly-by-wire).



Předchůdcem tohoto modelu je MA-600 pro 88 pasažérů, který byl již dodán 24 různým zákazníkům v 16 zemích Asie, Afriky a Jižní Ameriky. Předpokládá se, že v blízké budoucnosti poptávka po turbovrtulových strojích na leteckém trhu významně poroste - nejméně 2900 kusů v následujících 20 letech. Čína samotná jich bude zřejmě potřebovat 350, což je reakce na to, že z 2 tisíc zdejších letadel jich přes 90% patří k velkým strojům. Dopravci pak velmi váhají podnikat kratší regionální lety, protože ty významně zvyšují opotřebení motorů a dalšího vybavení a stávají se ekonomicky ztrátovými. MA-700 bude navíc sloužit jako platforma pro speciální verze sloužící záchranářům, zdravotníkům, námořnímu průzkumu a vědeckým experimentům.


ZDROJ&FOTO: xinhuanet.com, news.cn

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9