Důležité parametry při koupi telefonu z Číny - 2. díl

16:00 | 25.12.2013 Tieu 3
A máme tu pokračování, které navazuje na původní článek o tom, jak nakupovat telefony z Číny. V dnešním díle si řekneme, na co si dát pozor při výběru telefonu.
ThL W100
ThL W100 FOTO: alibaba.com
Neexistují přesně daná pravidla, která vám zajistí bezproblémově fungující telefon. Pomocí ale jistých parametrů se lze dozvědět mnoho věcí. Jedná se o jisté věci, které lze uplatnit i při nákupu telefonu v česku od známých výrobců.
 

Jakého výrobce mám zvolit?


V první řadě tu jsou značky telefonu. V Číně mezi levnými (až drahými) figuruje Lenovo. Tento výrobce často vyrábí hodně dobré telefony, které jak kvalitativně, tak co se vybavenosti týče, můžeme řadit mezi nadprůměr. Chybu byste neudělali, kdybyste sáhli po nějakém modelu firmy jménem ThL. Jedním takovým nevýrazným výrobcem je ZOPPO a Jiayu, Newman. Neřeším Xiaomi a Oppo, kteří se vyrovnají naším top značkám a možná jsou i kvalitnější. Kdysi k těmto značkám patřili i ZTE a Huawei. Ty ale, protože jsou dostupné i u nás, jsem nezařadil do výběru. Pokud mohu doporučit, vyhýbejte se jiným značkám, obzvláště takovým, které jsou až extrémně levné. Často k nim výrobci nepřidávají žádnou zákaznickou podporu a neočekávají, že takový telefon budete mít dlouho, očekávají, že je budete střídat jak ponožky. K tomu, jak takový telefon poznat vám mohou napomoci následující parametry:
 

Procesor


V dnešní době se mnoho výrobců procesorů z Číny hodně polepšilo a jsou konkurence schopní. Z evropského trhu můžete znát Qualcomm, Samsung a Nvidia. Pro představu, ještě před rokem byla taiwanská značka Mediatek neschopná uvést na trh procesor, který by se jen zčásti dokázal vyrovnat, co se výkonu a spotřeby týče těmto firmám. Jejich procesory trpěly špatnou kompatibilností s aplikacemi, přehřívali se a měly slabý výkon. Za to mohl zastaralý výrobní proces. Nyní však zapracovali na zdokonalení technologií a jejich procesory jsou vyráběny na podobné technologii, a to s výrazně nižší cenou. Zlepšili se natolik, že když jsem před sebou měl telefon s jejich nejnovější generací procesorů, nepřestával jsem se divit, co to svírám ruce, neboť ten telefon byl doopravdy nadupaný a vše fungovalo, jak mělo! Kromě Mediateku tu máme ještě další firmy, ale ty příliš nepokročily a nedoporučuji vám je. Jejich 4 jádrové procesory se sice nevyrovnají těm nejvýkonějším, ale díky levné ceně jim přímo vyloženě šlapou na paty. Například mtk 6589 dosahuje v testech 15 000 bodů, kdežto čip v Samsung S4 kolem 25 000! ( pro představu, telefony do 6 000 mají většinou pouze do 9 000, například Samsung S4 mini, Sony Xperia SP a Sony Xperia L, LG L9 atp...). I velký americký výrobce Qualcomm si těchto trendů povšiml a vydal narychlo sesmolený Qualcomm Msm 8225 (můžete nalézt v mnoha čínských telefonech). Ty se ale zdaleka nevyrovnají Mediatekům (nedá se ale říci, že by byly na tom bídně a lze je také bez obav doporučit). Naopak proti tomu mtk 6589 poráží i Hisilicon K3v2, který máte například v Huawei P6, jenž u nás stojí přes 9 000! (Huawei je typickým příkladem toho, jak čínská značka může v Evropě zdomestikovat a dovolit si prodávat předražené telefony).

Už dávno je pryč doba, kdy jsme se dívali na frekvence procesorů. Je jedno, zda máte 1ghz (čtěte gigaherz), anebo 1,5ghz, co je důležitější, je technologie, kterou se výrabí daný procesor. V dnešní době je ideální 28nm (nanometrů). Procesory starší jsou vyráběny na 40nm technologii. Nedá se říci, že by byly úplně  špatné, ale už to také není to pravé ořechové. Důležité je také grafické jádro a samotné jádro procesoru (to už ale zabíháme zase do nepotřebných detailů), které daný procesor vlastní. Ale to si myslím není potřeba příliš rozvíjet a vám jen více hlavu zamotávat. Všechny procesory se totiž dělají na tzv. SoC (SystemOn Chip). Ve zkratce to berte tak, že všechno potřebné řešení je zabalené elegantně do 1 kusu hardwaru (gsm modul+gps+wifi+procesor+grafické jádro+zvukový čip). Pokud nemáte chuť si číst všechno moje blábolení, tak si pamatujte jen jedno - důležitým parametrem na procesoru je to, že je vyráběn 28nm technologií!

Doporučené typy procesorů:

Abych vám výběr usnadnil, uvedu pár procesorů, které jsou použitelné.
Mtk6589, Mtk 6577, Qualcomm 8225Q.
 

Displej


Displej by měl mít technologii IPS (většinou je v popiscích napsáno) a měl by mít dostatečné rozlišení. Hranice je 800x400 a výše. Nižší rozlišení neberte. Pokud naleznete telefon s horším rozlišením, většinou se jedná o špatný telefon, kterému se vyvarujte. Velikost displeje nechávám na užitavelských preferencích. Nebudu zabíhat do detailů, protože náš článek cílí na jiné publikum. 
 

Síť


Dejte pozor, aby váš telefon fungoval v česku! Telefon by měl fungovat ve frekvencích 850/900/1800/1900 MHz, měl by podporovat aspoň 3G. Stává se, že čínské obchody prodávají telefony s WCDMA modulem. Ten je potřebný pro fungování internetu a všichni operátoři jej podporují.

Baterka


Kvalitní telefon by neměl disponovat baterií méně než 2000mah. To je asi nejspíš vše, co bych zde dodal. Nakonec bych jen doporučil, abyste požádali o konektor pro EU zásuvku. Většina prodejců to ale dělá automaticky a přibaluje ji zadarmo.


Verze Androidu a Google Play

 

Android verze by měla být nejméně 4.1. S podporou Google Play je to sporné, protože v Číně využívají jiné obchody. Není však problémem požádat obchodníka, aby vám předinstaloval evropské jazyky (nebojte se konkrétně vyjměnovat češtinu). Takový telefon by pak měl disponovat i přístupem na náš známý obchod s aplikacemi.
 

Několik tipů na závěr

 

Jak jsem již kdysi zmínil, je dobré si projít fóra a podívat se, zda telefon lidé často kupují. Takové telefony většinou u nás fungují bez problémů a v případě, že něco nebude fungovat vám může někdo pomoct. Snažil jsem se vybrat co nejlevnější, jen pár dražších jsem uvedl. Samozřejmě, že jich je daleko víc, ale to by náš seznam neměl konce. Zkuste vždycky mít na paměti - pokud tam je procesor mtk6589, tak je to z 80 % dobrý telefon.

Lenovo:

Lenovo A800 (do 2500)



Malý telefon, co se řadí výkonostně do průměru (mtk6577). S atraktivní cenovkou a designem se jistě hodí všem. Výhodou může být celkem slušná baterka, kvalitní IPS displej. Foťák má 5mpx a stačí na pořízení momentek.

Lenovo A820 (do 3000)


Tímto telefonem disponuji a volil jsem ho, protože má na svůj poměr cena/výkon velice zajímavé parametry. Ve zdejší komunitě je velice oblíbený a mnoho lidí ho vlastní. Parametrově se neliší příliš od A800, oproti němu ale má výkonnější procesor založen na 28nm technologii a disponuje 8mpx fotoaprátem. Do podobné kategorie bych zařadil i A830 (o trošku vylepšený, ale stále se jedná o stejný telefon). 

A850 (do 3000)


V podstatě větší A820. Oproti většímu displeji však ale žádné novinky nepřináší. Aby cena zůstala ne stejné hladině, tak byl použit fotoaparát s 5mpx (ale zase má přisvětlovací diodu, kterou A820 nemá).

P770


P770 je takový luxusnější A800, který má ale obrovskou bateru (4000mah!), takže vám jen tak rychle šťáva nedojde. To je asi jediné, co je jiné.

Lenovo K900


Pro opravdové fajnšmekry je tu nejvýkonnější telefon všech dob. Běží na Intel Atomu a doopravdy má výkonu na rozdání. Kromě toho má celé tělo v hliníku. Také disponuje slušnou baterkou a zahraniční recenze si ho vychvalují. Lenovo tímto modelem dokázal, že nehodlá jen prodávat levné telefony, ale cílí i na prémiové segmenty.


ThL:

ThL W8


Nenechte se zmást, že se inspiroval v Samsungu S4. Jde o jeden z mála mobilů, které jsou doopravdy špičkové! Vlastní jak kvalitní displej ( velice dobré rozlišení), tak výkonný procesor (mtk 6589). Znám lidi v okolí, kteří si ho koupili a nemohou si ho vynachválit.

ThL W100


V podstatě podobný jako W8, liší se jen designem a menším displejem. mezi zdejší komunitou je také velice oblíbený.

ZOPPO:

ZOPO C2


Trošku luxusnější a dražší. Oproti ostatním modelům vyníká designem, kvalitním displejem, který je chráněn technologií Gorilla Glass.

Xiaomi:

Xiaomi Hongmi


Tento prémiový výrobce se rozhodl, že rozvíří vody tímto modelem a taky se mu to povedlo! Model byl během několika minut úplně vyprodán! Může za to úžasný MIUI upravený Android, kvalitní zpracování a cenovka! Tento telefon se v Číně prodává za 2 700 a skrz Aliexpress ho lze sehnat za 4 300. I tak se jedná o jeden z nejvýhodnějších mobilů. Navíc už má i oficiální distribuci zde v Čechách a autorizovaný servis. To lze samozřejmě považovat za výhodu pokud se obáváte, že se vám přístroj může porouchat. Za cenu 4 300 vám nabídne 4 jádrový procesor Mediatek 6589T, Gorilla Glass 2 sklíčko, které chrání IPS displej s rozlišením 720x1280.

FOTO: geekbuying.com, sellinat.com, alibaba.com


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9