Česko-korejské dny v Ostravě [Report]

17:02 | 29.11.2013 HungryGenius 13
Ve dnech 22. a 23 listopadu se již tradičně konaly Česko-korejské dny v Ostravě. Pojďme se nyní společně za touto událostí poohlédnout.
Obrázky tradičních korejských masek
Obrázky tradičních korejských masek FOTO: Lea Fox
V pátek podvečer se budovou Domu kultury města Ostravy rozezněly první tóny Smetanovy Skončené z opery Prodaná nevěsta. Janáčkova filharmonie pod vedením dirigenta Jana Kučery právě slavnostně zahájila událost Česko-korejských dnů v Ostravě za doprovodu jihokorejské houslistky Yang Se Mi. Přesto to ale nebyl první bod celého programu. Ten totiž proběhl už v dopoledních hodinách a byl určen těm nejmenším.

Některé školy pojaly Česko-korejské dny jako kulturní exkurzi, a tak si děti mohly vyrobit buddhistická přáníčka, poskládat origami, vyzkoušet kaligrafii nebo vyrobit tradiční korejskou masku. Přáníčka a skládačky z origami pak zdobily areál budovy ještě celý následující den. Mimo jiné pak byla připravena dílna taekwonda, kde členové klubu z Frýdku-Místku předvedli, co umí.



V sobotu před polednem se pak začalo plnit hlediště divadla Domu kultury. Na jeviště vešly členky skupiny Six of a kind, vítězky letošního českého K-POP Contestu a držitelky bronzové pozice ze světového finále v korejském Changwonu.
Po krátkém představení předvedly své pěvecké i taneční vystoupení a vyzvaly diváky z hlediště, aby se k nim přidali na pódium. Taneční workshop, který pak trval přes dvě hodiny, mohl začít.
Dívky pak vystoupily ještě v odpoledních hodinách ve vestibulu budovy Domu kultury.




Pro případné zájemce byla v odpoledních hodinách připravena i beseda, kde konzul Korejského velvyslanectví, Yoon Jong Suk, seznámil zájemce s programem Working Holiday in Korea. Jedná se o pracovní příležitosti na více měsíců, kam ročně vyšlou circa 20 studentů ročně.

Po této besedě následoval dvouhodinový kurz korejského písma pod vedením Bc. Lindy Stöckelové, kde se zájemci mohli o tomto sofistikovaném grafickém systému leccos přiučit. Zúčastnil se i některý čtenář AsianStylu? Pokud ano, podělte se s námi v komentáři o to, zdali vám kurz korejské písmo dostatečně osvětlil natolik, abyste mu byli schopni porozumět.

V odpoledních hodinách bylo ale i ve vestibulu stále co dělat, a tak se jeden nenudil. Kromě kaligrafické dílny s Park Kyeong Jin, kde byly k dispozici i předlohy k okrasnému stylu psaní, jste si mohli zkusit zahrát i hru Baduk, více známou pod názvem Go, jejímž cílem je na hrací desce obklíčit soupeřovy kameny.




Tradičně pak na programu nechyběla ani čajovna, kde návštěvníci mohli zhlédnout video s ukázkou korejského způsobu servírování čaje, popovídat si o korejských čajových tradicích a následně pak i několik druhů korejských čajů ochutnat.

U čaje ale také nesmí chybět něco k snědku, a proto si přítomní ve vestibulu budovy mohli po celé odpoledne zakoupit i něco korejského na zub. Mimo to prodejní výstava korejských potravin nabízela i suroviny na vaření nebo korejskou kuchařku, která loni vyšla v češtině.



Stejně jako v pátek pak proběhlo i představení a nácvik taekwonda. Mladí adepti divákům předvedli techniky neozbrojeného boje, ale i precizní práci s nunčaky, kterou byl nejeden přihlížející značně ohromen.

A jen o kousek dál už stál pan fotograf, u kterého se návštěvníci mohli nechat vyfotit v tradičním korejském oblečení, hanboku. Na výběr byly dvě barevné možnosti i s doplňky na hlavu či vějířem do ruky. Člověk si pak už jen těžko dokázal nepřipadat jako Korejec.



V podvečer se návštěvníci jen klidně usadili do sedadel v kinosále, kde si mohli vychutnat filmový příběh King and the Clown, v té době ještě s neznámým Lee Joon Gim. Před samotným promítáním byli diváci v rámci besedy pod taktovkou Czech Hallyu Wave seznámeni s obsahem a historickým pozadím filmu. A po jeho skončení se dozvěděli něco o tom, proč se tento film stal v Koreji tak úspěšným.

Po celý den Česko-korejských dnů se zúčastnění mohli také pokochat výstavou s názvem Ozvěny K-POP Contestu, která znázorňovala fotografie z letošního ročníku, a mimo jiné se mohli také dozvědět něco o k-popových skupinách, které vévodily výstavě v loňském roce.




Je známo, že když se člověk dobře baví, čas plyne rychleji. Ani jsme se nenadáli a už nás čekalo slavnostní ukončení celé akce. Sedadla v divadle se zaplnila a diváci nedočkavě sledovali pódium, kdy se na něm objeví korejští umělci s představením Samulnori. O to větším překvapením bylo, když se zvuky bubnů začaly ozývat z chodby vedle divadelní místnosti. Hráči pak postupně vešli dovnitř a podél hlediště si to zamířili přímo na pódium. Jakmile se za nimi zavřely dveře, začalo opravdu strhující vystoupení obohacené i tancem v maskách.



Zúčastnili jste se Česko-korejských dnů i vy? Podělte se s námi o své zážitky a dojmy! Nebo jsme vás navnadili k tomu, abyste se na tuto akci přišli podívat příští rok?


FOTO: Lea Fox, tricet.cz, ostravablog.cz, ostravainfo.cz, g.denik.cz

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9