Ekologické tašky v Japonsku zachraňují životy

13:00 | 24.11.2020 TerkaS 0
Po desetiletí jsou jeleni z Nary považováni za národní poklad, ale neukáznění turisté za sebou při výpravách zanechávají potenciální smrtelnou hrozbu - plastový odpad. Japonci tak přišli s novinkou, jak zamezit ohrožení milovaných jelenů.
Jeleni sika
Jeleni sika FOTO: commons.wikimedia.org
Minulý rok byl ve městě Nara nalezen jelen sika, národní poklad Japonska, jehož obsah žaludku tvořily 4 kilogramy odpadu. Pro místní to byla poslední kapka a brzy přišli s inovativním řešením: papírovou taškou vyrobenou z rýžových otrub, které jelen snadno stráví. Park v Naře je domovem více než 1 200 volně žijících jelenů, jež jsou zákonem chráněni. Návštěvníkům je umožněno krmit je speciálními krekry bez cukru, jež též nejsou v plastovém obalu. Nicméně spousta těch nezodpovědných jeleny krmí jinými pochoutkami a obaly se pak válejí všude okolo. Jeleni pak očuchávají pytlíky a obaly s domněním, že je to jídlo, a pozřou je.

Takashi Nakamura, obyvatel Nary, který provozuje ve městě papírnu, s nápadem přišel poté, co se dozvěděl, že místní jeleni vymírají kvůli požírání odpadu, jež považují mylně za jídlo. BBC Japan sdělil, že společně s dalšími dvěma místními podnikateli, velkoobchodníkem s kosmetikou a designérem, pod jejich rukama vznikla taška, jež je ekologicky šetrná k milovaným jelenům. Papírové tašky se vyrábí z kartonů na mléko a rýžových otrub, jež jsou též jednou ze surovin obsažených v krekrech pro jeleny. Pan Nakamura již prodal okolo 3 500 tašek šesti místním firmám, mezi nimi je i turistické informační centrum, banka a lékárna. Zpravodajský portál Asahi Shimbun uvedl, že taška byla testována laboratořemi japonské potravinářské inspekce, jež potvrdila bezpečnost její konzumace.

Jedna taška stojí okolo 100 yenů (asi 22 Kč), zatímco normální plastová taška vyjde lidově na pár kaček. Nara, malé městečko a bývalé hlavní město Japonska jižně od Kyota, je domovem jelenů sika již po několik století.

Ocenili byste ekologické tašky i u vás?

ZDROJ: bbc.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9