Vliv japonského otce semínkových bomb se dostal až do Čech

08:00 | 16.11.2019 Zita 0
Japonský zemědělec a mimo to velký propagátor přírodního zemědělství, Masanobu Fukuoka, v roce 1998 vyhrál za svou knihu Revoluce jednoho stébla slámy cenu Ramona Magsaysayi. Kniha se po 21 letech konečně dočkala i českého překladu. 
Masanobu Fukuoka na svém poli
Masanobu Fukuoka na svém poli FOTO: Bepe Grillo
V dnešním rychlém a mnohdy konzumním světě můžeme místy najít člověka, co se zastaví a řekne: "Takhle už dál ne." Jedním z takovýchto lidí byl i Masanobu Fukuoka, kterého obzvlášť znepokojoval stav a způsob zemědělství 20. století. Ve snaze najít nové metody začal na svém vlastním poli řadu pokusů, z nichž se zrodila myšlenka minimálního zásahu do přírody. Jeho filozofie stála na pěti pilířích a to: neorat, nehnojit, nepoužívat pesticidy a herbicidy, neplít a neprořezávat.

Výsledky nového pokusu dopadly překvapivě dobře, což dokazovala nejen bohatá úroda na jeho polích, ale i následný úspěch knížky Revoluce jednoho stébla slámy, které se stal autorem. Kniha obdržela například cenu Ramona Magsaysayi, která je pokládána za asijskou obdobu Nobelovy ceny. Byla přeložena do dvaceti jazyků a nyní vychází též v češtině.



Její křest proběhne ve čtvrtek 28. listopadu od 18 hodin na adrese Hybernská 4, kde sídlí Kampus Hybernská. Těšit se můžete na představení knihy, krátký film Revoluce jednoho stébla trávy a následné zasazení Fukuokovy filozofie do českého kontextu. Odpověď se bude hledat například na následující otázky. Dá se permakulturou v ČR uživit? Jak se vyrábí semínkové bomby? A kdo všechno může na Fukuoku navázat?

Kniha samotná vyjde pod nakladatelstvím Alferia a bude především o hospodaření, jídle a hranicích lidského poznání. Řeč bude taky o semínkových bombách, což jsou v podstatě kuličky z hlíny, jílu a semínek rostlin. Pokud se chcete dozvědět více, zveme vás na výše zmiňovaný křest.



FOTO: Alferia

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9