Co nakupují Číňané v Japonsku?

19:00 | 12.04.2016 kvacm 0
Levný japonský jen láká čínské turisty na nákupní turistiku do Země vycházejícího slunce. Okolo dvaceti milionů turistů navštívilo Japonsko minulý rok, největší podíl z tohoto koláče mají převážně Asiaté. Za tento velký nárůst stojí nejvíc ti z Číny.
Čínští turisté s nakoupeným zbožím
Čínští turisté s nakoupeným zbožím FOTO: zoetnet / flickr.com
Kromě památek a japonské kuchyně láká čínské turisty také nakupování. Například v Shinjuku nebo Ginze vám každý obchodník řekne, že při událostech jako je Čínský nový rok mají obrovské zvýšení tržeb právě díky čínským turistům, kteří se nebojí utrácet. Těmto událostem se začíná říkat "bakugai", neboli výbušné nakupování.

Čínské rodiny obvykle poznáte podle velkých balíků a nákupních tašek, které si s sebou nesou. Dokonce kvůli takovým událostem si někteří japonští obchodníci otevírají stánky s balící službou přímo v ulicích měst. Je to jednoduchá cesta, jak si rychle vydělat peníze.

Kromě klasických suvenýrů a elektroniky překvapí i fakt, že na odbyt jdou hlavně léky a kosmetika, které jsou cenově mnohem dostupnější než v Číně, a také běžné předměty, které mohou koupit i u sebe doma. Tady totiž nejde přímo o nakupování pro sebe a své příbuzné, ale až se pan Chang z Pekingu vrátí domů z Tokia, okamžitě své zboží nabízí dál přes internet a to nejen v Číně.


FOTO: Danny Choo / flickr.com

Na internetových službách jako je eBay se nachází spousta japonských výrobků odesílaných právě z Číny drobnými obchodníky. Od toho se také odvíjí částka, kterou Číňané oproti ostatním turistům v Japonsku utratí, a to dokonce až o celou čtvrtinu. Předem je jim totiž jasné, že následný prodej dál bude úspěšný.

Kvůli tomu už i vládní činitelé v Číně vymýšlejí, jak zboží nakoupené během "bakugai" a jeho přeprodej zdanit.

ZDROJ: www.japantrends.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9