Smí se v Koreji během povinné vojenské služby používat mobily?

14:00 | 14.04.2019 Eunka 0
V Jižní Koreji musí nastoupit do armády každý zdravý muž. Začátkem tohoto roku se začalo hovořit o tom, že by vojákům mohlo službu v armádě zpříjemnit používání mobilních telefonů. Jak to dopadlo?
V armádě slouží i kpop idolové
V armádě slouží i kpop idolové FOTO: soompi.com
Začátkem tohoto roku bylo rozhodnuto, že používání mobilních telefonů na jihokorejských vojenských základnách bude od dubna 2019 povoleno pro všechny vojenské pracovníky. Ministerstvo národní obrany však v rámci zkušebního běhu povolilo užívání telefonů určitým jednotkám již dříve, což se osvědčilo. Není divu, že vojáci jásali nadšením, neboť uvítali možnost svobodně telefonovat svým přátelům a rodinám. Dávno je pryč doba, kdy se na vojenské základně nesměl mobil ani objevit!

Proč vojáci chtěli využívat mobilní telefony je zcela jasné. Podle studie provedené agenturou Defence Media Agency většina vojáků uvedla, že chtějí používat svůj mobilní telefon k tomu, aby mohli hovořit s rodinou a přáteli. Díky tomu se mohou rychleji dozvědět, zda třeba v rodině někdo onemocněl.

"Používání mobilních telefonů určitě povede k lepší morálce mezi vojáky," řekl desátník Choi In-hyuk. Mladí muži tak nebudou zcela odříznuti od světa. 

Mnoho vojáků také chtělo používat mobilní telefony pro vlastní rozvoj. "Vojáci se nyní mohou připravit na budoucnost tím, že budou pomocí mobilních telefonů poslouchat různé online přednášky," řekl desátník u letectva Kim Hyuk-jae.

Další vojáci se zaradovali, že díky mobilům budou moci poslouchat hudbu, využívat internet a hrát hry. Samozřejmě, že tu jsou určitá omezení. Jednak určené hodiny pro používání telefonů a pak bezpečnostní opatření. Mobilní telefony lze používat kdekoli mimo zabezpečená zařízení a vojáci mají zakázáno fotografovat nebo nahrávat zvuky. Dle desátníka Lee Ho-yeona musí mobily používat zodpovědně.

ZDROJ: koreabizwire.com, koreaherald.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9