Korea se snaží umožnit určitým umělcům odložit vojenskou službu

19:37 | 18.10.2020 Eunka 0
Jihokorejská vláda pracuje na plánu, který umožní celebritám popkultury, které přispěly ke zlepšení image země, aby mohly odložit povinnou vojenskou službu.
Uvažuje se např. o skupině BTS
Uvažuje se např. o skupině BTS FOTO: twitter.com/BTS_twt
Fanoušci kpopové hudby vědí, že se již nějakou dobu diskutuje o tom, zda by členové kpop skupiny BTS měli mít takové výhody, jako je osvobození od vojenské služby nebo její odklad, neboť výrazně přispěli ke zlepšení a propagaci národního a kulturního obrazu Jižní Koreje díky úspěšným hitům, které doslova ohromily svět. Jakou tedy mají oni, a další jim podobní, šanci?

Ministr obrany Suh Wook již dříve uvedl, že o výjimce pro skupinu BTS se neuvažuje, ačkoli by mohli dostat odklad. Správa vojenských sil ohledně toho uvedla, že prosazuje revizi zákona o vojenské službě, aby umožnila populárním umělcům odložit vojenskou službu, pokud dostanou doporučení ministra kultury.

Podle zákona jsou mezinárodně oceňovaným sportovcům a klasickým hudebníkům uděleny výjimky nebo odklady vojenské služby za jejich role při zvyšování reputace země v zámoří. Žádná prominentní popová celebrita se však takové laskavosti zatím nedočkala.

Revize je, o které je řeč, je zaměřena na posílení národního image Koreje zaručením populární kultury a uměleckých aktivit. Revidovaný zákon bude předložen Národnímu shromáždění ještě tento měsíc. 

"Nejprve potřebujeme národní konsenzus. Proto tedy probíhají diskuse mezi souvisejícími vládními agenturami," uvedl během parlamentního auditu šéf správy Mo Jong-hwa. Poté doplnil, že vláda sestaví vysokou úroveň kritérií pro osoby způsobilé odložit vojenskou službu a zároveň stanoví věk 30 jako horní hranici pro odklad.

Nemusíme připomínat, že všichni zdatní jihokorejští muži ve věku od 18 do 28 let jsou povinni sloužit v armádě asi dva roky. Jistě jsme zvědavi na výsledky zmíněné revize.

ZDROJ: koreabizwire.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9