Korejští branci si už nemusí povinně holit hlavy

13:00 | 29.02.2020 Eunka 0
Není to dávno, kdy jsme se dozvěděli, že korejští vojáci smí užívat mobily, také jsme psali o alternativní službě a nyní se podíváme na účesy. Musí korejský voják dohola? Zdá se, že už ne.
Vojáci
Vojáci FOTO: Cpl. Han Jae Ho/flickr.com
Letos v lednu korejské letectvo uvedlo, že zrušilo nařízení, které nutilo nové brance, aby měli hlavy zcela oholené, v rámci snah o lepší zajištění jejich lidských práv. Rozhodnutí bylo přijato na doporučení Korejské národní komise pro lidská práva, která uvedla, že taková nadměrná regulace porostu hlavy by mohla porušovat práva branců.

Od branců, kteří se připojují k vojenskému táboru u letectva, bylo dříve požadováno, aby si během pětitýdenního výcvikového období nechali hlavy zcela oholit, zatímco pro armádu a námořnictvo bylo povoleno ostříhat vlasy na zhruba 3 až 5 centimetrovou délku.

"V souladu s radou Výboru pro práva jsme se rozhodli povolit novým rekrutům, aby měli jednoduše zkrácené vlasy, stejně jako u jiných jednotek," uvedl důstojník letectva a dodal, že nové pravidlo se začalo vztahovat na ty, kteří se připojili k armádě po novém roce.

Výbor pro práva zahájil průzkum záležitosti v loňském roce, kdy jeden rodič brance od letectva podal petici, která si stěžovala na nařízení poté, co byl jeho syn při vstupu do armády nucen si úplně oholit hlavu, i když před nástupem měl pěkně krátce ostříhané vlasy.

Jak víme, všichni zdatní jihokorejští muži musí nastoupit povinnou vojenskou službu, nebo zvolit alternativní službu. Pravidla se však mění, například nyní pravidlo ohledně vlasů, a to je dobře, co říkáte?

ZDROJ: en.yna.co.kr

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9