Korejci, kteří odmítají vojnu kvůli víře, budou sloužit alternativně

13:00 | 16.01.2020 Eunka 1
Kdo v minulosti odmítal povinnou vojenskou službu v Jižní Koreji, byl poslán do vězení nebo měl problém najít práci. Nyní přichází změna pro ty, kteří nechtějí do armády kvůli náboženskému přesvědčení.
Ilustrační foto
Ilustrační foto FOTO: imcom.korea.army.mil
Podle zákona musí všichni zdatní jihokorejští muži vykonávat vojenskou službu asi dva roky. Tak to doposud bylo! Co se však stalo s těmi, kteří z osobních nebo náboženských důvodů, odmítali pozvednout zbraň a sloužit v armádě? Obvykle je čekalo vězení a pohana všeho druhu. Měli například problém najít práci.

Dne 30. prosince 2019 se v médiích objevily zprávy o změně pro tyto mladé muže. Od letošního roku si budou moci zvolit alternativní službu, kterou budou vykonávat po dobu 36 měsíců, většinou v nápravných zařízeních.

Přijetí nového zákona následovalo po zásadním ústavním rozhodnutí v roce 2018, které uznalo potřebu alternativní formy vojenské služby, která nezahrnuje použití střelných zbraní nebo jiných zbraní pro tyto věřící odpůrce povinné vojenské služby.

Také došlo k amnestii a Jižní Korea udělila milost zhruba 1800 odsouzeným mužům, kteří odmítali sloužit vlasti. Fakt, že byli ve vězení, jim bude vymazán z trestních rejstříků.

ZDROJ: koreabizwire.com, bbc.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9