Haegue Yang obdržela Cenu kultury a umění 2018

14:00 | 29.10.2018 TerkaS 0
Korejská umělkyně Haegue Yang, která je známá po celém světě, byla oceněna za své dílo Cenou kultury a umění Korejské republiky na ceremonii v Národním muzeu moderního a současného umění v Soulu. Více si o autorce přečtete v našem článku.
Haegue Yang (uprostřed)
Haegue Yang (uprostřed) FOTO: joanneum/flickr.com
Haegue Yang je umělkyní žijící a pracující přechodně v Soulu a v Berlíně. Ve svých pracích často používá běžné domácí vybavení a snaží se je vytrhnout od jejich praktického významu, čímž dává věcem nový rozměr a myšlenku. Ústředními motivy jejích prací jsou jazykovědné a výchovné procesy. Spousta jejích děl se snaží předat smyslové vjemy pomocí abstraktního pojetí.

Ocenění jsou každoročně předávána Ministerstvem kultury, sportu a cestovního ruchu za přítomnosti prezidentské citace. Haegue Yang se nemohla obřadu zúčastnit, takže za ni cenu převzal člen rodiny. Cena byla udělena pěti umělcům v kategoriích zahrnujících kulturu, literaturu, výtvarné umění, divadlo a tanec. Yang je tedy hrdou držitelkou ceny v kategorii výtvarné umění.

Yang je známá svými precizními instalacemi, videi a kolážemi a také používáním každodenních objektů, např. žárovek, zvonků a žaluzií. Byla zvolena jako držitelka Ceny Wolfganga Hahna za rok 2018 a nedávno uspořádala v doprovodu ocenění samostatnou výstavu nazvanou ETA v Muzeu Ludwig v německém Kolíně nad Rýnem. Zahrnula v této retrospektivě 140 prací, které vznikly během její 25leté kariéry a byly pečlivě vybrány, aby reprezentovaly její celé dílo. Zakončena byla 12. srpna, dále bude cestovat po USA a nakonec svou cestu ukončí finální show v Kanadě.



Nyní probíhá výstava Chronotopic Traverses, která se nachází v La Panacee, Montpellier v Paříži a bude ke zhlédnutí do 13. ledna 2019. Umělkyně také uspořádala svou první individuální show v La Triennale di Milano nazvanou Tightrope Walking and Its Wordless Shadow (Chození po laně a jeho oněmělý stín).

Od své první výstavy ve Frankfurtu v roce 1994 prezentovala Yang svá díla ve výstavních prostorách po celé zeměkouli zahrnujících štrasburské Muzeum moderního a současného umění ve Francii, pařížském Centre Pompidou a mnoho dalších. Také se zúčastnila spousty bienálí, např. bienále v Sydney 2018, 12. bienále vSharjah 2015 a Bienále v Gwangju 2010. Svá díla též prezentovala v korejském pavilónu 53. bienále v Benátkách.

Od roku 2017 působí jako profesorka na Stadelschule ve Frankfurtu. 

Během obřadu Ministerstvo kultury předalo ceny 31 umělcům, aby ocenilo jejich zásluhy v oblasti umění a kultury.
 
FOTO: erase/flickr.com
ZDROJ: koreaherald.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9