Kiyariki- prase na terase

06:52 | 16.04.2018 Zita 1
Také jste v některém japonském filmu zaregistrovali nenápadné keramické prase a zajímá vás, o co vlastně jde? Přečtětě si, jaké tajemství skrývá a jak ho využít!
Jaké tajemství ukrývá toto keramické prasátko?
Jaké tajemství ukrývá toto keramické prasátko? FOTO: Katorisenko/Flickr.com
Ten, kdo byl již někdy v Japonsku, tak dobře ví, že jakýkoliv učinný prostředek v boji proti komárům je přinejmenším více než vítán. Zvlášť, když má pak takovou roztomilou podobu, jakou se pyšní toto keramické prasátko kayaributa, které můžeme často zhlédnout v přehršli japonských slice of life filmů a anime.

Jaký je však jeho primární účel? Pro odkrytí této záhady nám postačí podívat se do jeho útrob, kde najdeme katorisenko, tj. zelenou vonnou spirálu pro odhánění komárů. Ta je nejčastěji vyrobena ze sušené chryzantémy a pro její aktivaci ji je potřeba nejprve zapálit. Poté se už prostorem, většinou tedy terasou na pomezí domovní části a zahrady, rozvoní vůně typická hlavně pro japonské chrámy a svatyně, ovšem v posledních letech se značně rozmohl i trend v podobě růží, citrusů či například levandule.


Katorisenko

Pro majitele zvířat a rodiče se nabízí možnost pořídit si katorisenko elektrické, takže se předem vyhnete potencionální nehodě. V Japonsku jsem viděla prasátko prodávat za pouhých 150 korun, ovšem pokud neplánujete cestu do Japonska, můžete si ho objednat rovnou i se spirálou na Amazonu.

FOTO: Kabuta/Instagram.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9