5 klenotů japonské kinematografie

22:22 | 03.04.2018 Zita 10
Které filmy z japonské produkce musíte bezpodmínečně znát? Víte, který film si u diváků vysloužil přezdívku jednoho nejsmutnějšího snímku vůbec? Tušíte, který kousek bývá obdivován a který naopak přehlížen? Odpovědi a další info zde!
Hrob světlušek
Hrob světlušek FOTO: Flickr.com

1. Nobody knows (Nikdo neví)


Již samotné jméno tohoto snímku, v japonštině nesoucí název Dare mo shiranai, je s to pozornému diváku naznačit, o film jakého charakteru se bude jednat. Dějová linie postupně rozehrává příběh, v němž se nám dostává možnosti sledovat prostředí malého bytu, do něhož se nastěhuje svobodná matka se čtyřmi dětmi. Nejstarší z nich se pak po matčině odchodu z domova stává jakýmsi velitelem celé skupiny a zasvěcuje své sourozence do tajů života venku, do jejichž krásy jim do té doby nebylo možno nahlédnout. Pozoruhodné herecké výkony, proces transformace dítětě či hluboká paleta lidských vztahů, do nekončící plejády pozitivních hodnocení by toho mohlo být zařazeno opravdu hodně...

2. Rašómon


Tato alespoň japonské veřejnosti dobře známá klasika pod označením Rašómon skrývá až téměř noetickou zápletku, která diváky udrží po celou dobu jako na jehlách. Kurosawa zde mistrně ztvárnil příběh vraždy a znásilnění, který je jeden po druhém vylíčen jednotlivými postavami. Nutno dodat, že vzhledem k tomu, že se jedná pouze o jednu skutečnost, její popisy se až překvapivě rozchází. Kde se tedy skrývá pravda? 

3. Hrob světlušek


Ačkoliv se filmové studio Ghibli proslavilo spíše díly, jako jsou Cesta do fantazie nebo Můj soused Totoro, k mým naprostým favoritům patří právě zmiňovaný Hrob světlušek (Grave of the fireflies). Tento dojemný snímek odehrávající na pozadí zuřící války nádherným, ovšem ve výsledku i velice smutným, způsobem zobrazuje vztah starší bratra a jeho maličké sestřičky, kterým pod vlivem okolností nezbylo vůbec nic než láska toho druhého. I přes očekávatelné slzy film silně doporučuji ke zhlédnutí.

4. Confessions (Přiznání)


Výborný film Kokuhaku je bohužel v dlouhém zástupu nových snímků širokou věřejností stále přehlížen. Poměrně šokující drama ze školního prostředí, které překvapí sofistikovanou gradací. V hlavní roli pomsta. Ať už pod označením psychologický thriller či mysteriózní drama, tomuto snímku jednoduše nesluší čekat ve stínu.

5. Your name (Kimi no na wa)

Tento animovaný bratříček 5 centimetrů za sekundu natočený v roce 2016 patří k dílům, o kterých se poslední dobou hodně mluvilo. Časovými přesmyky protkaný příběh dvou středoškoláků na pozadí přírodní katastrofy z dílny Makota Šinkaie Vás zajisté udrží v obraze.

Přeji přijemnou podívanou!

FOTO: Ghiblipicollection/Flickr.com


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9