Pravé japonské onigiri [Recept]

22:46 | 04.08.2018 Zita 0
Lehký oběd, zdravá svačinka, jídlo z anime a pomocník v boji proti hladu v horkých dnech! Jak si udělat domácí japonské onigiri dle receptury uznávaného japonského kuchaře? Rychlý a zaručený recept zde!
Náplní se najde mnoho
Náplní se najde mnoho FOTO: Lucie Onari Kreslová
Japonci i cizinci milovaná kulička anebo trojhránek rýže zabalený do listu nori či japonské kopřivy shiso skrývající neodolatelné pokušení. Navíc zdravý, skladný (vejde se do benta, ale i do balíčku do školy nebo do práce) a nenáročný na přípravu. Důvodů, proč obdivatelů onigiri přibývá každým dnem, lze vyjmenovat téměř nespočet. Jak na něj?

Ingredience:
  • rýže (na 2 hrnky rýže přijde 2 a půl hrnku vody)
  • mořská řasa nori či japonská kopřiva shiso na zabalení
  • náplně: ryby (losos, úhoř, tuňák), furikake, avokádo, vejce, kimči, řasy, nakládaná švestka umeboši či mořské plody- s náplní lze jednodušše experimentovat, stačí jen najít, co má člověk rád a hodí se to k rýži
  • sůl
  • případně sezam




Postup: 
  1. Třikrát properte rýži a nechte ji chvíli odstát. Vařte rýži na středním plameni.
  2. Až voda s rýží dosáhne teploty varu, dejte plamen na minimum a nechejte vařit dalších 12 minut, než se všechna voda úplně vsákne. 
  3. Odstavte z plotny, párkrát promíchejte vařečkou a čekejte, až rýže vystydne natolik, abyste ji byli schopni uchopit do ruky.
  4. V době, kdy děláte onigiri, by rýže měla být stále teplá.
  5.  Nastříhejte si řasu nori na třetiny.
  6. Namočte si ruce, aby rýže nelepila.
  7. Jemně si ruce posolte nebo se dotkněte nádobky se solí třemi prsty a sůl následně rozetřete.
  8. Vemte do ruky rýži a ve prostřed udělejte menší důlek, do kterého budete vkládat náplň.
  9. Vložte vámi vybranou a upravenou náplň.
  10. Jemně mačkejte onigiri do tvaru trojúhelníku či kuličky tak, aby se rýže nerozpadla a držela pevně u sebe.
  11. Zabalte onigiri do nori či omytého shisa.
  12. Na vrch můžete dát kousek náplně (alespoň budete vědět, co vás čeká uvnitř), sezamová semínka či posypek furikake.
  13. Itadakimasu!

FOTO: diary.ru

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9