Obávané želví lodě Yi Sun-sina

12:00 | 25.07.2018 KimSeoHwa 1
Želví lodě bývají připisovány generálovi Yi Sun-sinovi, nicméně to není tak úplná pravda.
Schéma želví lodě
Schéma želví lodě FOTO: behance.net

Generál Yi Sun-sin totiž tento typ lodě vzal a zdokonalil. Nicméně nevynalezl je. Želví lodě existovaly již mnoho let předtím. První odkazy pocházejí z období let 1413 a 1415 a mluví o lodi známé jako gwiseon. V análech Josonské dynastie je zmínka o jakési falešné bitvě mezi gwiseon a japonskou válečnou lodí, ale během dlouhých let míru námořní připravenost v Koreji poněkud utrpěla a želví lodě se nepoužívaly.

FOTO: navy.memorieshop.com


Želví lodě, jinak také Geobukseon, které navrhl Yi, byly postavené z červené borovice, popřípadě smrkového dřeva a měly na každém boku lodě jedenáct kanónů. Hlava lodě byla ve tvaru draka a samotná figurka držela až čtyři kanóny, přičemž fungovala také jako dýmovnice, která v kombinaci s divokým vzhledem hlavice měla působit jako psychologická zbraň. Byla to právě tato hlavice, která byla nejobávanější součástí lodi. Skrz její chřtán mohli vojáci pálit dělem nebo pomocí ohně vytvářet kouřovou clonu. Stěžně se v případě nouze mohly sklopit.

Boky lodě byly protkány menšími otvory, ze kterých mohly být vystřelené šípy a další zbraně. Střecha byla pokryta prkny s hroty. Účelem hrotů bylo zabránit tomu, aby na palubu mohl vstoupit nepřítel. Japonské lodě byly vyšší než želvy, a hroty tudíž zabraňovaly skokanům dostat se na palubu, aniž by riskovali smrtelné poranění. Když chtěli Korejci nepřátele překvapit, mohli hroty pokrýt hlínou a slámou, aby nebyly vidět a staly se tak velmi smrtícími. 
Paluba byla dle historiků vícestupňová a oddělovala bojový prostor a prostor s veslaři.




Podle slov admirálova synovce Yi Puna „želví lodě mohly proniknout mezi stovky nepřátelských lodí, kdy se jim zachtělo a kamkoli se dostaly, stala se pro ně ostatní plavidla snadnou kořistí.“ Ačkoliv nebyly v oceánu z nejrychlejších, želví lodě mohly v případě potřeby vyvinout velmi vysokou rychlost. 

Želví lodě jsou nejslavnější částí flotily admirála Yi, nicméně do žádného boje jich nikdy neposlal více jak pět. V Josonské dynastii byly primární ofenzivní námořní zbraní právě kanóny. Námořnictvo v Koreji se příliš dobře nevyvíjelo. Je historicky doloženo, že proti japonským pirátům byly používány zbraně a děla již od roku 1390.

Japonské námořnictvo se plavilo na velmi vysokých lodích, z nichž pak skákali na palubu cizí lodě a bojovali muž proti muži. Díky tomu Japonsko často vítězilo. Admirál Yi se však poučil a udělal z toho svou výhodu. S želví lodí se mohl dostat k japonské flotile velmi snadno a díky svému unikátnímu designu neměli Japonci šanci svoji taktiku použít. 


Jméno: Geobukseon
Stavitelé: Yi Sun-sin, poručík Na Dae-yong
Postaveno: Kolem roku 1590
Typ: Panokseon
Délka: 30-37 m
Pohon: 80 veslařů
Doplněk: 50 vojáků
Výzbroj: dýmovnice, železné hroty, 26 děl



ZDROJ: navy.memorieshop.com a vlastní


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9