Velký Gwanggaeto a Kogurjo velmocí

10:00 | 18.02.2018 KimSeoHwa 0
Za Gwanggaeta začal pro Ko Kogurjo zlatý věk. Stalo se z  něj silné impérium a jedna z velmocí ve východní Asii.
Gwanggaeteho stele po jejím znovuobjevení
Gwanggaeteho stele po jejím znovuobjevení FOTO: www.monthly.chosun.com
Byl devatenáctým monarchou Kogurjo. Gwanggaetův císařský titul znamenal, že Goguryeo bylo na stejné úrovni jako říše s císařskými dynastiemi v Číně. V době jeho narození ale ještě nebylo Kogurjo tak silné.  
V roce 371, tři roky před jeho narozením, porazilo soupeřící korejské království Päkče Kogurjo a byl zabit i panovník Gogukwon. Päkče se stalo jednou z dominantních mocností ve východní Asii. Jeho vliv nebyl omezen pouze na korejský poloostrov, ale rozšířil se přes moře a do Číny.
​Ve snaze vyhnout se konfliktu pěstovalo Kogurjo konstruktivní vztahy s okolními kmeny, aby se ubránilo před budoucími invazemi a mělo tak čas na úpravu své správní struktury a vojenské reformy.
Gogukwonův nástupce Sosurim přijal zahraniční politiku zklidnění a usmíření s Päkče a soustředil se na domácí politiku. Právě jeho sociální a politické systémy a nové vojenské reformy, jejichž cílem bylo zabránit podobným porážkám v budoucnu, položilo základy expanze Gwanggaeta.
 
www.figuresofkorea.files.wordpress.com

V roce 399 Silla, jihovýchodní království, hledala pomoc u Kogurja kvůli vpádu Päkče a jejich spojenců, kmene Wa z japonského souostroví. Gwanggaeto vyslal 50 000 vojáků, rozdrtil nepřátele a zajistil si Sillu de facto jako protektorát. Tímto krokem získal další korejské království a dosáhl volného sjednocení Korejského poloostrova pod Kogurjo.
Během svého života dobyl západní Manchurii, kde bojoval proti kmenům Khitan. Vnitřní Mongolsko a Námořní provincie Ruska, kde porazil četné národy a kmeny sídlící v údolí řeky Han, které ovládaly dvě třetiny korejského poloostrova.
Co se týče Korejského poloostrova, Gwanggaeto nakonec porazil i Päkče, tehdy nejmocnější ze Tří království.
Také dobil polostrov Liaodong, díky čemuž znovu získal starodávnou doménu Ko Čosonu.
Gwanggaeto zemřel na neznámou nemoc ve věku 39 let. Jeho následník, nejstarší syn Jangsu, vládl Kogurju 79 let až do věku 98 let, čímž se zapsal, jako nejdéle vládnoucí panovník ve východoasijských dějinách.

Gwanggaetovy výboje jsou označovány za vrchol korejské historie, dokázal vybudovat a upevnit velké impérium v severovýchodní Asii a sjednotit Tři království pod svůj vliv. Celkem si podmanil 64 obezděných měst a 1400 vesnic.

S výjimkou období 200 let, počínaje Jangsem, který stavěl na území dobitém svým otcem a zlatým věkem Balhae konče, Korea nikdy předtím ani potom nevládla tak obrovskému území.
V celé historii existují pouze dva vládci, k jejichž jménu je připojený dovětek Veliký. Je jím král Sejong  a právě Gwanggaeto. Dále je považován Korejci za jednoho z největších hrdinů korejské historie a je často považován za silný symbol korejského nacionalismu.

Byla mu postavena takzvaná Gwanggaeteho stela. Památka o výšce 6,39 metrů, postavená jeho synem Jangsem v roce 414 a znovuobjevená koncem 19. století. Na jejích stěnách jsou napsány informace o panování a úspěších Gwanggaeta, ale bohužel se nezachovány všechny postavy a pasáže. S touto výškou je tento památník největší vyrytou stelou na světě.
Zajímavostí je třeba i válečná loď Gwanggaeto, kterou postavila společnost Daewoo Heavy Industries. Jedná se o špičkový torpédoborec. Významná socha Gwanggaeta a replika Gwanggaeteho stely pak byla postavena na hlavní ulici města Guri v provincii Gyeonggi.

V moderní kultuře se s tímto významným mužem, můžeme setkat v literatuře, na televizních obrazovkách a dokonce i v populární hře.
Příkladem je televizní seriál The Legend, kde jej v roce 2007 ztvárnili herci Yoo Seung-ho a Bae Yong-joon. Další televizní serie vyšla v letech 2011 – 2012 a jmenovala se Gwanggaeto, The Great Conqueror, tady jeho roli ztvárnil herec Lee Tae-gon. Obojí mohu jedině doporučit!
 
www.dimg.donga.com/

Ona zmiňovaná hra se jmenuje Age of Empires: World Domination a je to mobiní hra produkovaná Microsoftem, která zahrnuje Gwanggaeta jako volitelného hrdinu korejské civilizace.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9