Mirai Navrátil, zpěvák úspěšné skupiny Mirai, o Japonsku [ROZHOVOR]

13:28 | 21.01.2018 Mei 0
Rozhovor se zpěvákem úspěšné skupiny Mirai, Miraiem Navrátilem, o Japonsku. Co má na Japonsku nejraději, jeho vztah k japonské kultuře, co mu přijde bizarní, jaké japonské skupiny poslouchá a mnoho dalšího...
Mirai Navrátil
Mirai Navrátil FOTO: Benedikt Renč / Mirai
O kapele Mirai už jste možná slyšeli. Jejich hit „Když nemůžeš tak přidej“ už slyšel téměř každý. Kapela pochází z Frýdku-Místku a vznikla v roce 2014. V roce 2017 kluci získali hned tři sošky Českého slavíka. Zvítězili v kategorii Objev roku a za singl „Když nemůžeš, tak přidej“ získali ocenění v kategorii nejoblíbenější a nejstreamovanější skladba roku 2017.
 
Členy kapely jsou Šimon Bílý, Michal Stulík, Tomáš Javůrek a Mirai Navrátil. A právě zpěvák Mirai, jehož maminka pochází z Japonska, a který se v Japonsku narodil, nám poskytl rozhovor o čem jiném, než právě o Japonsku:


Co máš na Japonsku nejraději?
Atmosféru a jídlo. To druhé tam podle mne mají nejlepší na světě.

A jaké je tedy tvé oblíbené jídlo? 
Je toho moc. Jak už jsem říkal, Japonsko je gastroráj. Od ONIGIRI, po karaage, sushi, karé, modanyaki, yakisoba, gyudon, korokke, takoyaki. No mohl bych pokračovat ještě na další A4.
 
Jak často do Japonska vlastně jezdíš?
Vychází to cca jednou za dva roky, ale třeba předloni jsem tam byl třikrát. Naposledy jsem byl v Japonsku jen 4 dny loni v srpnu, když jsme tam točili klip k písni „Pojď zapomenem“.



Umíš Japonsky?
Je to čím dál horší, ale s mamkou se bavíme japonsky celý život. On je trošku problém se znaky a formálnější japonštinou (když to zjednoduším tykání - vykání), která má své zákonitosti a není to něco, co jsem v minulosti běžně užíval. Já jsem běžně užíval jenom japonštinu na úrovni komunikace s rodinou a blízkými kamarády. To, co má přesah, je pro mne problematické. Každopádně si myslím, že se domluvím, ale noviny už si nepřečtu. Když ty znaky nepoužívám, tak se mi průběžně vypařují z hlavy.
 
Když ses v Japonsku narodil, jak dlouho jsi tam žil, než jste se přestěhovali do Čech?
Jenom jako mimino asi do tří let. Potom jsem tam jezdil na prázdniny. Dokonce jsem tam chodil v létě do školky a později na základní školu. Mají tam totiž školu i v červenci, takže jsem měl kratší prázdniny.
 
Je něco z japonské kultury, co ti přijde hodně bizarní?
Toho je taky moc. Obecně v hudbě dotahují různé hudební žánry do dokonalosti a vyhrotí to. Nebo třeba TV reklamy, tam najdete hodně skvostů.


 
A něco, co se ti na ní hodně líbí?
Možná oddanost, loajalita a nepotřeba se neustále ptát na důvody, proč nějakou instrukci či úkol splnit. Disciplína atd., to tu trochu chybí, i mně.
 
Dodržuješ nějaké japonské tradice? Třeba oslavu nového lunárního roku nebo i jiné?
Tady v Česku jedeme českou kulturu, tzn. české Vánoce, Velikonoce.
 
Zajímali tě někdy japonští umělci? Inspirovali tě někdy při tvé tvorbě?
Ne že bych byl nějaký vášnivý fanda anime, ale hodně mě fascinuje Miyazaki a jeho dílo. Ze spisovatelů mě oslovil Murakami. Z hudby třeba One OK Rock, nebo Bump of chicken.
 
Posloucháš tedy j-rock nebo jiné japonské hudební žánry? 
Že bych j-rock cíleně vyhledával, to ne, ale jednou za čas si to dám. A ty kapely, jak jsem říkal.
 
A co zpěváci/skupiny z jiných koutů Asie?
No, abych se přiznal, tak mě kromě PSY nikdo nenapadá. (smích)


 
Nejen v Asii, ale dnes už takřka po celém světě, je hodně populární například K-Pop. Setkal ses s tím, nebo tě to minulo?
Jen vím, že je to z Koreje, ale zatím mě to míjí. Poslechnu si to!
 
Říkal jsi, že  nejsi nějaký vášnivý fanda anime nebo mangy? Ale máš třeba nějaké oblíbené? Nebo co jsi viděl?
V tomhle jedou moji mladší bráchové. Ti jsou k nezastavení. Mám pocit, že už by si s tím mohli otevřít poměrně obstojný krámek. Já jsem generace, co byla v Japonsku v době nějvětší popularity Pokemonů, Doraemon, Yu-gi-oh, Anpanman (smích) a tak.
 
Máš nějaké oblíbené japonské filmy?
Tonari to Totoro (Můj soused Totoro), princezna Mononoke.
 
Nelákalo tě někdy, naučit se hrát na nějaký tradiční japonský nástroj?
Lákalo, ale nikdy jsem se k tomu nedopracoval.


 
Navštívil jsi v Čechách někdy nějaký festival asijské nebo přímo japonské kultury?
Hmmm, asi ne. Vím, že je v Brně jednou za rok Animéfest a že tam chodí lidi v dost šílených outfitech. Osobně jsem se nikdy nezúčastnil.
 
Když se někdo vydá na cestu do Japonska, jaké místo by podle tebe měl zaručeně navštívit?
Kyóto obecně. Nebo rybí trh Tsukiji v Tokiu. A taky nějaký „gésen“ game centre. Onsen, kurukurusushi. No pokud pojedete někdo do Japonska, doporučuju alespoň 2 týdenní trip.
 
Byl jsi ještě někde jinde v Asii, kromě Japonska? A kde se ti líbilo nejvíc?
Byl jsem v Thajsku a v Emirátech. To jsou hodně rozdílné lokace. Všechno mělo něco do sebe.


FOTO: Mirai

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9