Přírodní rámen? Rozhovor s šéfem japonského AFURI

10:58 | 13.09.2018 Zita 0
Jaké jsou nejnovější trendy na pultech rámen restaurací? Co dělá ten jejich rámen nejlepší? Vydejte se s námi do světa lákavých chutí i vůní japonského podniku AFURI.
Shio rámen
Shio rámen FOTO: Lucie Onari Kreslová
1. Rámen nalezneme v Japonsku takřka všude. Čím je ten váš výjimečný?

Nedaleko pohoří Tanzawa leží hora Afuri, jež se proslavila především díky vysoké kvalitě jejích vod. Napadlo nás, že při využití této přírodní a pro rámen velice zásadní ingredience bychom mohli vytvořit zcela unikátní chuť. Netrvalo dlouho a podařilo se nám otevřít první z našich restaurací, kterých k dnešnímu dni máme přesně 14.

2. Zakládáte si mimo kvality vody ještě na něčem?

Snažíme se naše jídla dělat poctivě, s láskou a z místních ingrediencí. Dáváme si záležet, aby byl náš rámen lehký a osvěžující a představoval tak jak vyvážené hlavní jídlo, tak též půlnoční posilu po práci. Chuť našeho vývaru navíc neurčuje pouze křišťálová voda, přidáváme do něj i asijský citrus zvaný yuzu, který vytvoří ten správný balanc mezi pečlivě vybranými ingrediencemi. 

3. Podle čeho jste tedy sestavili menu? Měnilo se?

Cesta k nalezení rámenu číslo 1, který by v sobě měl autentický podpis AFURI, byla poměrně dlouhá. Jako první jsme představili základní Shio Ramen, k němuž jsme později přidali klíčovou přísadu v podobě yuzu. Tato kombinace mezi návštevníky vyvolala hit, takže jsme menu rozšířili ještě o Shoyu Ramen, brzy poté následovaným pálivějším kouskem Yuzu Ratanmen. 

Tyto tři rámeny v podstatě neměníme, každý rok však lehce zaexprerimentujeme se základní chutí vývaru. Dále nabízíme i sezónní rámeny a tsukemen (tlusté nudle, které se namáčí v jiné misce). Někteří si rádi pochutnají na rýži, pro ty připravíme misku rýže s masem či rybičkami.

4. Nabízíte též něco pro vegetariány či vegany?



Ano. V minulosti jsme od naší zahraniční klientely dostávali spoustu žádostí o zdravější a k přírodě šetrnější rámen, na základě nichž jsme do nabídky přidali rámen pro vegany. Jeho vývar je 100% přírodní a nudle jsou vyrobeny z pšenice smíchané s lotosovým kořenem. Mimo ně nabízíme i nudle konjaku, které jsou přirozeně bez lepku a neobsahují téměř žádné kalorie.

5. Na internetu píšete, že máte pobočky i mimo Japonsko. Upravujete své pokrmy chuti cizinců?

Další pobočky máme v Americe, Lisabonu a Polsku, plánujeme však expandovat mnohem více, obzvlášť pak v Portugalsku a Španělsku. Restaurace v Japonsku jsou zatím lokalizovány spíše v Tokiu, Kanagawě a Hokkaidu, takže bychom též rádi otevřeli pobočky v oblasti Osaky a dalších velkoměst. Co se týče úprav dle umístění, snažíme se dělat vše co nejvíce stejně, nicméně někde se špatně shání potřebné ingredience nebo je jiná kvalita vody, což výslednou chuť může do jisté míry ovlivnit.

6. Vzkázal byste něco našim čtenářům?

Určitě přijďte a ochutnejte sami. Náš personál mluví anglicky a je vždycky nápomocen poradit s výběrem či poskytnout bližší informace. Budeme se všichni těšit na viděnou!

-

Že si odnesete pozitivní zážitek můžu potvrdit i já. Objednala jsem si na zkoušku onen vychvalovaný veganský rámen a byl opravdu dobrý. Miska s ním ke mně doputovala za pouhých 10 minut a během doby příprav jsem si díky otevřené kuchyni mohla dobře prohlédnout, jak pečlivě se rodí. Pokud tedy při návštěvě Japonska půjdete náhodou kolem, vstupem dovnitř chybu zaručeně neuděláte.

Fine Ramen AFURI
web: http://afuri.com/


 

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9