Proč 30 % obyvatel Vancouveru tvoří Číňané?

10:01 | 23.06.2017 Zita 0
Zatímco se pozornost Evropy ubírá směrem k migrantům z Afriky a východu, počet čínské populace na území Vancouveru se vyšplhal již nad 30 %. Jak to všechno začalo a zda má vzniklá situace nějaký dopad, se dozvíte uvnitř!
Populace Číňanů na území Kanady rok od roku roste
Populace Číňanů na území Kanady rok od roku roste FOTO: The Globe and Mail
Vancouver byl odjakživa vyhlášen jako město střetu a vzájemného soužití hned několika etnik a kultur. Své o tom svědčí i fakt, že původních domorodých obyvatel zde nenajdeme ani pouhá 2 %. Kdo tedy, mimo turistů, zaplňuje tyto rušné kanadské ulice? Ačkoliv odpověď může být jakkoliv překvapivá, kratší exkurz do historie nám ji jistě objasní.

Hlavní zlom přichází již v polovině 19. století s Angličany a Iry, což je taky skupina etnicky vůbec největší, nejedná se však překvapivě o skupinu, která by byla vidět nejvíc. Tímto titulem se totiž bezkonkurenčně pyšní Číňané, přičemž velikost vancouverského Chinatown je po San Francisku druhá největší v celé Americe. Plodná půda pro tento rychlý nárůst byla připravena rokem 1884, kdy se jich na území Vancouveru údajně vyskytovalo 114. Přestože dobrá polovina pracovala v pilařských závodech, nechybělo ani 30 kuchařů či 1 prostitutka. S postupným rozrůstáním města a větší potřebou pracovní síly se začal zvyšovat i počet najímaných Číňanů, kteří byli vybírání především z finančních důvodů. 

Číňané pracující v pilařských závodech

Pověstná nelibost bělochů na sebe však nenechala dlouho čekat. Násilí a vyzývání k opatrnosti před usazenými Číňany neustalo ani do roku 1900, ve kterém vláda vydaným zákonem donutila zrušit 34 z 36 čínských prádelen. Sčítání lidu o 11 let později však jasně ukázalo, že zastoupení Číňanů se stále zvyšuje. Tento nárůst pak paradoxně podpořila i ekonomická krize v 30. letech, během níž se do Vancouveru začali stahovat Číňané ze všech okolních území. 

Ačkoliv se v roce 2011 počet Číňanů ve Vancouveru vyšplhal na 450 000, velké změny mezitím proběhly i v jeho sousedství, Richmondu, kam od roku 1997, především z Hong Kongu, proudili další. Díky rozjetému byznysu a často nacpaným peněženkám bývá tato migrační vlna označována jako "vlna bohatých jachtařů". Toto období se nese též v duchu otevírajících se čínských restaurací, nákupních center orientovaných na čínskou klientelu či zakládání novin píšících pouze v Kantonském nářečí. Na první pohled tento pozitivní vývoj sice působí dobrým dojmem, jak však vyplývá ze vzniklé ekonomické situace, s jachtařskou společností přišel i neopomenutelný problém - ceny nemovitostí se vyšplhaly tak nahoru, že pro potencionální kupující ze středních tříd se stalo téměř nemožné si nějakou koupit. Jak uvedla dotazovaná v dokumentu China´s millionare migration, který byl natočen v rámci australského televizního programu Dateline, dochází čím dál častěji i ke stavu, ve kterém jsou některé nemovitosti sice zakoupené, jejich majitele však nikdo nikdy neviděl. Stane se snad hemživostí proslulý Vancouver městem duchů?


Nejen pro mladé lidi a studenty dosáhly ceny téměř astronomických výšek - je libo 3 pokoje za 24 000 000 Kč?

ZDROJE:  FOTO: Jimmy Jeong / Reuters

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9