Zlatý chrám v centru „nádrže nektaru nesmrtelnosti“

19:38 | 04.07.2017 Mei 0
​Sri Harmandir Sahib (ਹਰਿਮੰਦਰ ਸਾਹਿਬ) neboli „zlatý chrám“ je nejposvátnější svatyní sikhismu. Nachází se ve městě Amritsar v indickém svazovém státě Paňdžáb. 
Zlatý chrám
Zlatý chrám FOTO: wikimedia.org / Bigguappujapan
Město Amritsar doslova znamená „nádrž nektaru nesmrtelnosti“. Leží blízko hranic s Pákistánem. V roce 1577 ho založil čtvrtý guru sikhismu Ram Das. Jedná se o rozsáhlý komplex budov z bílého kamene. Pátý guru Arjan navrhl, aby byl v centru tohoto svatého města vybudován chrám a do něj bylo vloženo svaté písmo sikhismu - Adi Granth. Chrám je pokryt mědí a pozlacen několika tunami zlata.
 
Chrám je nejen centrem náboženství sikhů, ale také symbolem lidského bratrství a rovnosti. Každý, bez ohledu na vyznání, kastu nebo rasu, uvnitř něj může hledat duchovní útěchu a náboženské naplnění bez jakýchkoliv překážek. Také představuje odlišnou identitu, slávu a dědictví Sikhů.

FOTO: Wikimedia / Vinish K Saini
 
Zlatý chrám má jedinečnou sikhskou architekturu. Je postaven na nižším místě, než je úroveň okolní země. Dává lekci rovnostářství a pokory. Čtyři vstupy do svatyně ze všech čtyř směrů, znamenají, že jsou vítáni všichni lidé, bez ohledu na jejich aktuální životní dráhu.
 
Říká se, že mramorový chodník kolem chrámu má léčivé síly. Z celého světa sem přicházejí poutníci, aby se vykoupali ve svatých vodách. Chrám se nachází uprostřed této svaté vodní nádrže na konci dlouhé cesty, která k němu vede. Kopule chrámu je pozlacena 750 kg zlata. Kněží a hudebníci uvnitř chrámu celé dny pějí ze sikhské svaté knihy - Guru Granth Sahib, což přidává k intenzitě zdejší atmosféry.

FOTO: Wikimedia / avneet singh
 
Písmo Guru Granth Sahib, které sepsal desátý guru Gobind Singh, je do chrámu na nosítkách nošeno každé ráno a v noci se vrací do Akal Takhat, dočasného sídla bratrství Khalsa. Pro sikhy je velkou ctí, pokud se tohoto přenosu písma mohou zúčastnit. Uvnitř Akal Takhat si můžete prohlédnout rozsáhlou sbírku posvátných sikhských zbraní.
 
Akal Takhat bylo během operace Modrá hvězda, útoku indické armády na centrum teroristů, v roce 1984 silně poškozeno. Vláda ji sice opravila, ale sikhové poškozenou budovu odmítli používat a věž postavili úplně od základů znovu.

Akal Takhat - FOTO: Wikimedia / Amarpreet.singh.in
 
FOTO: Wikimedia / Guilhem Vellut ; Wikimedia / Paulrudd ; Wikimedia / Msdstefan ; FOTO: Wikimedia / ビッグアップジャパン

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9