Barvy v čínské kultuře - co znamenají?

20:10 | 15.02.2013 Mei 6
V čínské kultuře jsou některé barvy považovány za příznivé (吉利) a některé za nepříznivé (不利). Pojďme si říct, co které barvy v Číně znamenají.
Ilustrační foto
Ilustrační foto FOTO: Shutterstock.com
Kombinace čínských znaků pro barvy je 顏色 (yánsè). Ve starověké Číně se používal samotný znak 色, který znamená přesně barvu v obličeji nebo emoce (často implikuje sexuální touhy nebo žádostivost). Během dynastie Tang začalo yánsè odkazovat na všechny barvy.
 
V tradičním čínském umění a kultuře jsou za standardní barvy považovány černá, červená, modro-zelená, bílá a žlutá. Tyto barvy odpovídají pěti prvkům – vodě, ohni, dřevu, kovu a zemi, o kterých se vyučuje v tradiční čínské fyzice. Během dynastií Shang, Tang, Zhou a Qin používali císaři pro výběr barev teorii pěti elementů.
 
 
ČERNÁ
 
Tato barva odpovídá vodě. Je považována za neutrální. V The I Ching nebo v Knize proměn se mluví o černé barvě jako o barvě nebe. Říká se v nich, že nebe a země jsou tajemně černé. Severní obloha bývala černá po dlouhou dobu.
 
Taiji symbol používá černou a bílou barvu, které reprezentují jednotky jin a jang. Číňané považovali ve starověku černou za krále barev.
 
V moderní Číně se černá používá v každodenním oblečení. Bílá je spojována, stejně jako ve Vietnamu, se smrtí a smutkem a dříve se nosila hlavně na pohřby. Moderní Číňané mohou na pohřby už ale nosit i černé oblečení. Je to dáno přijetím tohoto západního zvyku anebo to také může symbolizovat návrat ducha k nebi. Nad obrázkem zemřelého obvykle visí černá páska.
 
 
ČERVENÁ
 

Červená představuje oheň. Symbolizuje štěstí a radost. Hojně se používá během čínského Nového roku, kde ji můžeme vidět opravdu všude. Ale spatříme ji i během dalších svátků a rodinných oslav.
 
Tuto barvu je přísně zakázáno nosit na pohřeb, protože je to tradiční symbolická barva štěstí.
 
V moderní Číně je červená stále velmi populární barvou a je spjata a používána v kontextu s komunistickou vládou.
 
 
MODRO–ZELENÁ
 
Tato barva je spjata se dřevem. Představuje přírodu a obnovu. Často se vyskytuje na jaře. Tato barva znamená sílu a vitalitu. Její základní barvy, modrá a zelená, mají také různé významy.
 
Zelená je obecně spojována se zdravím, prosperitou, nevolností a harmonií. Zelené klobouky jsou spojeny s nevěrou a tato barva se také používá jako idiom pro zahýbání.
 
Modrá pak symbolizuje nesmrtelnost a tmavě modrá je barvou pro temné příležitosti, jako jsou pohřby a úmrtí.
 
 
BÍLÁ/STŘÍBRNÁ

 
Bílá barva odpovídá kovu. Představuje zlato a symbolizuje jas, čistotu a naplnění.
 
Je také barvou smutku. Spojuje se s úmrtím a používá se převážně na pohřbech. Starověcí Číňané nosili bílé oblečení a klobouky pouze tehdy, když truchlili pro mrtvé.
 
 
ŽLUTÁ/ZLATÁ
 
Tato barva představuje zem a je považována za nejkrásnější barvu. Podle čínského přísloví vytváří žlutá jin a jang, což znamená, že žlutá je centrem všeho. Znamená neutralitu a hodně štěstí. Žlutá je často spárována s červenou.
 
Žlutá je barvou impéria Číny a je považována za symbolickou barvu pěti legendárních císařů starověké Číny. Žlutá často zdobí království, oltáře a chrámy. Často se používala na šaty a oděv císařů.
 
Také představuje svobodu od světských starostí a je velmi váženou barvou v buddhismu. Oděvy mnichů jsou žluté stejně jako prvky buddhistických chrámů. Žlutá je také používána jako smuteční barva čínských buddhistů.
 
 
ZDROJ: wikipedia.org

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9