Korejský víkend v Muzeu hlavního města Prahy - sobota [Report]

16:00 | 31.10.2013 starfishzs 5
Víkend 19. - 20. října se v Muzeu hlavního města Prahy nesl v korejském duchu. Přinášíme vám krátký report ze soboty.
Ukázka kaligrafie ze soboty
Ukázka kaligrafie ze soboty FOTO: Muzeum hlavního města Prahy
Sobotní program Korejského víkendu se zaměřil zejména na taekwondo. Exhibice s workshopem se konala jak dopoledne, tak odpoledne. V poledne se návštěvníci mohli dozvědět o náboženství v Koreji, o kterém přednášel Mgr. Marek Zemánek z koreanistiky na Univerzitě Karlově. Hned v závěsu pořádala Mgr. Štěpánka Horáková (taktéž z katedry koreanistiky) workshop korejského písma hangulu pro dospělé.

 
Přednáška Mgr. Marka Zemánka; workshop hangulu pod vedením Mgr. Štěpánky Horákové
 
Po celý den si také návštěvníci mohli vyzkoušet umění kaligrafie, se kterým jim pomáhala korejská mistryně. V téže místnosti byl zprovozněn dětský koutek, kde si děti mohly vyzkoušet pár tradičních korejských her.

V druhém patře Muzea měly zájemkyně možnost si vyzkoušet tradiční dámský oděv hanbok, který byl připraven jak ve větším, tak menším provedení pro děti.
 
 
Asistentka Jana u stánku s hanboky v tradičním ženském oděvu; dětská verze hanboku

O exhibici taekwonda se postarala skupina Hirundo, která předvedla několik základních sestav a dobrovolníci si pak mohli vyzkoušet kopy a údery na vlastní kůži.

 
Jedna ze složitějších sestav taekwonda v podání Hirundo; samotný workshop
 
Samozřejmě jsme navštívily i probíhající výstavu, Soul - město obehnané hradbami, která se nakonec stala hlavním programem našeho dne. Hned v úvodu nás čekalo video bývalého velvyslance v Koreji, Jaroslava Olsa Jr., který v zemi strávil celých 5 let. Výstava nabízela exponáty, informační tabule i audiovizuální projekce, které mnohým návštěvníkům usnadňovaly vstřebávání proudu nových informací. Rozhodně byla velice zajímavá a něco nového se dozvěděli i dlouhodobější milovníci Korejské republiky. Pokud jste výstavu ještě nenavštívili, můžete tak učinit ještě do 10. listopadu.

 
Mapa Soulu; časové srovnání historie Soulu a Prahy
 
Výstava také poukazovala na podobnosti a odlišnosti Soulu s Prahou, která bude mít svou výstavu příští rok v Koreji. Můžeme jen doufat, že naše hlavní město bude prezentováno podobně zajímavě a pěkně, jako tomu bylo u Soulu.

 
Model Jižní brány; ukázka fotografií ze sbírky cestovatele Enrique Stanko Vráze

Neděle se pak z velké části věnovala vzrůstajícímu fenoménu z Jižní Koreje, k-popu, proto si počkejte na report našich dalších redaktorek.


FOTO: Muzeum hlavního města Prahy; asianstyle.cz - rashida

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9