Festival asijské kultury 2017 [Report]

13:20 | 03.06.2017 Evča 0
Jak se vydařil letošní ročník Festivalu asijské kultury? A jaké byly dojmy našich redaktorů?
Tradičních tanců se nabídlo hned několik
Tradičních tanců se nabídlo hned několik FOTO: AsianStyle
Festival Asie vzdálená a blízká se oproti minulému roku, kde se představil Vietnam a Indonésie, vrátil na Náměstí Jiřího z Poděbrad s dalším ročníkem, a to hned s šesti zeměmi: Japonskem, Vietnamem, Koreou, Indonésií, Thajskem a Indií.
Dne 25. května se o desáté hodině ranní začaly otevírat různorodé stánky, které nám představovaly kulturu konkrétních zemí, od 16 do 21:30 pak na podiu běžel pestrý kulturní program, kterým provázeli sympatiční moderátoři Patrik a Tu.


JAPONSKO

Japonsko jsme mohli poznávat u konstantně zaplněných stánků s japonskou kuchyní, které dominovalo sushi na milion způsobů, hrou s japonskými šachy shogi, vyzkoušením si japonských kimon nebo nakoupením japonských sladkostí jako jsou známé pocky, pochutiny s matcha příchutí a další dobroty. Během kulturního programu jsme měli možnost zhlédnout přehlídku krásných kimon nebo taneční vystoupení skupiny Trn v oku, po kterém následoval workshop japonského tance pro veřejnost.

  

 
VIETNAM

Milovníci Vietnamu si mohli přijít na své u mnoha stánků s vietnamskými specialitami od baget přes pho, mořské plody až po street food. Tradiční i moderní vietnamské oděvy Ao Dai si mohli muži, ženy i děti vyzkoušet a zakoupit u stánku Boutique Paradise. Našly se zde i stánky s různorodými suvenýry či módními doplňky, kavárna Trung Nguyen s lahodnou vietnamskou kávou, stánek s čaji různého druhu nebo prezenční stánek Vietnam Airlines. Vietnam byl bohatě zastoupen také děním na pódiu. Představily se nám opět jak tradiční, tak moderní tance. Krásné byly módní přehlídky tradičních i modernějších krojů Ao Dai. Svůj talent ve zpěvu a hře na kytaru předvedl mladý umělec Tomáš Tran a Hello Vietnam hned v několika jazycích zazpívala talentovaná vietnamská dívka Sandra. Skvělým zážitkem byla kuchařská show Vieta ze seriálu Ohnivý kuře. Návštěvníci mohli jeho kulinářský um hned také otestovat vlastními chuťovými pohárky. Nejmenší návštěvníci si v dětském koutku mohli vyzkoušet malbu na vietnamské klobouky.

 
 

KOREA

Koreu opět reprezentoval stánek restaurace a gelerie BON (dříve Tokyo u Kavalíra) s vynikajícími a sympatickými kuchaři. Nechyběl ani stánek s korejskými sladkostmi. Příznivci bojového umění se mohli něco dozvědět o taekwondu a také si vyzkoušet některé jeho techniky ve stánku SK Cobra Dojang. Vystoupení taekwondistů bylo pozděi večer možné zhlédnout také na podiu. Především dívky jistě potěšil stánek s korejskou kosmetikou, k-pop alby, k-pop goodies a dárkovými přdměty z Koreje. Na pódiu mohli diváci zhlédnout tradiční tanec v korejském kroji hanbok v podání skupiny Trn v oku i k-pop taneční vystoupení Monster Crew a OMG.

 


INDIE

Náměstí Jiřího z Poděbrad provoněly i indické restaurace, které nabízely širkou nabídku od polévek po sladkosti. Nejen dámy byly nadšené ze stánku Elegance Indie s indickou kosmetikou, ajurvédskými doplňky stravy, oděvy a módními doplňky. Zajímavostí byl také stánek, kde si mohli návštěvníci, především ženy, nechat tělo vyzdobit ornamenty z přírodní indické heny - tzv. Mehendi Design. Zastoupení Indie nechybělo ani na podiu. Tradiční oděvy přdvědly indické ženy žijící v Praze se svými ratolestmi. Později vystupila také skvělá Rasabihari, která předvědla tradiční indický tanec Bharata Natyam, který je v dnešní Indii doposud nejpopulárnější taneční formou a je dodnes součástí chrámových obřadů. Zastoupení zde měl i Bollywood. Několik energických vystupení předvedlo ženské seskupení Om Dance Academy.


Neopomenutelnou součástí programu se stala i ukázka indického šatníku


INDONÉSIE

Indonésie kromě chutných pokrmů nabídla zajímavý wokkshop malování na ruční hedvábí. Své zastoupení měla stejně jako ostatní země i na podiu. Celý kulturní program otevíralo právě indonéské vystoupení angklung arumba od indonéské ambasády. Šlo o zpěv a hru na tradiční nástroje. Dechberoucím vystoupením v podání Indonésie byl tanec s maskami. Ani zde nechyběla přehlídka krojů, tentokrát v podání Kintari.


THAJSKO

A na konec bylo zastoupeno i Thajsko a to prezenčním stánkem s turistickými prospekty, chutnými pokrmy, které mohli návštěvníci zakusit ve stáncích a také stánkem s oblíbenými mladými kokosy s výborným mlékem uvnitř a dalšími vynikajícími produkty z kokosů. Nechyběly ani tradiční thajské tance. Tanečníci předvědl Sri Vi Chai, Seing Pong Lang a Thai Puan v úchvatných kostýmech. Thajské tance byly také velkolepým zakončením nejen celého kulturníhoo programu, ale také celého festivalu.


Na tradiční kostýmy dobra a zla byla opravdu radost pohledět
 

Pohled naší redaktorky: Big_Noona

Na Festival asijské kultury jsem se těšila už hodně dlouho. Je to především proto, že kromě seriálů a filmů nepřijdu se asijskou kulturou tak často do kontaktu. Tento Festival jsem tak viděla jako skvělou možnost rozšířit si obzory, poznat nové lidi, něco se dozvědět a hlavně - ochutnat kousek Asie v centru Prahy. Protože nejsem z města, nedostanu se ani tak často do asijských restaurací, proto mě vidina roztodivných lahůdek lákala snad nejvíce ze všeho.
Po práci jsem tak sedla na vlak a vyrazila do našeho hlavního města. Když jsem vystoupila na Náměstí Jiřího z Poděbrad, první čeho jsem si všimla, bylo hned několik lidiček asijské národnosti, kteří sem také mířili. Potěšilo mě to, protože jsem si uvědomila, že tento festival není pouze pro nás, pro Čechy, co se chtějí seznámit s jinými kulturami. Ale je i pro cizince žijící v naší zemi, aby jim přenesl alespoň kousek jejich domova do Čech.

Na místo jsem dorazila kolem půl páté, takže kulturní program i stánky byly v plném proudu. Podle počtu lidí byl vidět obrovský zájem - přijeli lidé zdaleka, ale připojili se i náhodní kolemjdoucí z Prahy. Nikde ale nebylo moc přeplněno, zkrátka tak akorát.

Musím přiznat, že jídlo a pití bylo vynikající. Moc mě třeba potěšila možnost ochutnat kokosovou šťávu přímo z mladých kokosů - byla velmi osvěžující. Ve stánkách jsem ochutnala japonské sushi - v porovnání s mým domácím bylo samozřejmě mnohem lepší, dala jsem si korejské bulgogi s rýží a završila jsem to vietnamskými čerstvými závitky. Zkrátka s plným žaludkem je člověku lépe na světě. Nabídka jídla byla skvěle rozmanitá a lidé ve stáncích byli moc příjemní. Trochu mě mrzí, že stánky s různými kulturními předměty jsem už potom minula jen na rychlo, abych stihla program na jevišti.

Dobře napitá a najedená jsem se svalila na schody a v krásném jarním počasí sledovala a poslouchala krásně předvedené národní tance v podání účinkujících. Obdivala jsem úžasné kostýmy, líčení a talent účinkujících. Program se mi moc líbil, protože si v něm každý mohl vybrat to, co ho zajímalo nejvíce. Byly zastoupeny opravdu všechny země. Přidejte ještě milé lidi okolo, skvělé výkony a máte zaděláno na moc příjemné odpoledne.

Když jsem se dostatečně vynadívala, vrhla jsem se do nového dobrodružství: setkání s děvčaty z AsianStar, se kterými jsem si zatím jen psala, ale nikdy s nimi nemluvila osobně. Jednu z nich jsem našla zabranou a soustředěnou na práci v jednom ze stánku pořadatelů. Malovala zde totiž s kamarádkou už od rána hennou a děvčata měla celý den co dělat. Zájemců totiž bylo hodně, a ruce na malování jen dvě. Obě byly ale moc příjemné a velmi šikovné. Na rukou svých zákaznic vyráběly přímo umělecká díla. Zbytek festivalu jsem velmi ráda strávila v jejich společnosti.

Kdybych měla zhodnotit akci celkově, můžu na ni pouze pět chválu. Vše bylo skvěle připravené, lidé byli milí a program opravdu zajímavý. Mrzela mě jediná věc - že jsem pro to koukání kolem sebe zapomněla fotit. Každopádně jsem moc vděčná všem organizátorům i účinkujícím, že připravili tak svělou show a velmi se těším na příští rok!
 

Pohled naší redaktorky: Evča

Na festivalu jsem byla od úplného začátku téměř do konce a nenudila jsem se ani minutu. Jako "nepražačka" jsem ocenila tuhle jedinečnou možnost v Čechách poznat šest asijských zemí, ochutnat spoustu nových dobrot, které v mém okolí prostě nenajdu, opravdu bohatý kulturní program, na který jsem chvílemi koukala s otevřenou pusou, a mnoho dalšího. Atmosféra v areálu byla úžasná! Neviděla jsem nikoho (jak účastníky, tak prodávající a účinkující) bez úsměvu nebo s práznýma rukama, chodili buď s jídlem nebo se suvenýry různého druhu. Z Prahy jsem odjížděla veselá a plná dojmů z akce, která se vydařila po všech směrech.


Na další fotky se můžete podívat na oficiální stránce události na facebooku.

 


FOTO: AsianStyle

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9