První čínský 5D muzikál Hostina pro princeznu v Šanghaji

14:08 | 27.10.2013 Erik 5
Zřejmě jen málo muzikálů na světě v sobě kombinuje operu, hip hop, beatbox, kung fu, taiji a knedlíčky jiao zi – ale Hostina pro princeznu rozhodně nepatří k obyčejným show, na které jste zvyklí.
Královská rodina a rádce z muzikálu Večeře pro princeznu
Královská rodina a rádce z muzikálu Večeře pro princeznu


Je velká, hlasitá a jde v ní o čistou zábavu (čili nic pro věčně hloubající duše), ale navíc si nebudete moci pomoct od úsměvů, úšklebků, smíchu a poklepávání nohou do rytmu, i když si někdy vlastně nebudete jisti proč. Vznikla koprodukcí mezi United Asia Entertainment Live (UAE) a korejskou CJ Entertainment & Media a jde o první beatbox muzikál v Číně rozšířený tím čemu UAE říká 5-D – pohledem, zvukem, vůní, dotekem a chutí. Co to vlastně znamená? Například to, že šťastlivci mezi diváky jsou dopraveni na jeviště, kde se účastní dění. A je v tom víc než pár minut slávy v záři reflektorů. Vychutnají si vegetariánské knedlíčky či sladké tiramisu a nazpět se vracejí s dárkovým balíčkem nebo vouchery do restaurací.



Příběh vychází z pohádkové premisy, kdy se bezelstná princezna (Pan Qi) stává obětí zlé macechy (Wang Ting). Nejde tu však o plánování vraždy. Ďábelskou intrikou je zničení princezniných chuťových buněk pomocí příliš pálivého a kořeněného jídla. Ale pokud jste v Číně – nejde vlastně o to samé jako být mrtvý?  



Její bombastický královský otec (Feng Lei) samozřejmě hledá lék a vyhlásí po celé zemi kuchařskou soutěž ve stylu „kdo její bříško svým pokrmem vyléčí, získá její ruku“. To samozřejmě přiláká množství nejrůznějších více či méně pochybných kandidátů, z nichž jeden je dokonce spřažen se zlou macechou a společně plánují palácový převrat. Mezitím se ovšem princezna stihne zamilovat do krásného kuchařova pomocníka (Yang Junjun). Ten navzdory všem překážkám připraví smaženou rýži s nebeskou silou a jejím přičiněním se ze zla stane dobro a z nepřátel přátelé…a pozor spoiler…a všichni žijí šťastně až do smrti.
























To vše je vyjádřeno energickým, zábavným programem, v němž se hip hopové pohyby dělí o jeviště s tanečními kreacemi obřích rybích kuliček. Můžeme říci, že Hostina se úspěšně vyhnula úskalím muzikálového žánru. Příběh je jednoduchý avšak nijak bolestně prvoplánový, komičnost není nucená a střídání rockových čísel, balad a dialogů je plynulé, takže se nezdá jako by po tiché chvíli na vás náhle něco vybaflo. Načasování scén je čisté, výrazy obličejů přirozené, taneční kusy zábavné a to, že pěvecká část nepatří k elitě, vůbec nevadí. Odcházet budete s úsměvem na tváři.
























Pro zahraniční návštěvníky je tu však háček v tom, že představení je pouze v čínštině. Pokud by Hostina pro princeznu měla alespoň anglické titulky a odpovídající tištěný program mohla by se stát obrovským tahákem pro turisty po které všechny cestovky touží i jednotlivci touží.



ZDROJ : timeoutshanghai.com
FOTO : xinhuanet.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9