Legenda o Hua Mulan

20:26 | 22.09.2013 LeaFox 5
Díky své loajalitě a statečnosti dobývala nejen bitevní pole, ale i srdce svých vojáků, kteří ji oddaně následovali i do těch nejtěžších bitev.
Hua Mulan spolu s druhým generálem
Hua Mulan spolu s druhým generálem FOTO: j-gough.com
Hua Mulan byla skutečnou postavou čínské historie. Prameny se ale ne ve všech ohledech shodují. Jedna verze výpovědí například obhajuje její život v letech 581-618 za vlády dynastie Sui, druhá zapisuje její příběh někde mezi lety 386-534, kdy Číně panovala dynastie Wei. Této ženě ale ani jedna z historických doložek rozhodně nemůže upřít titul chrabré bojovnice a patriotky.

První zmínky o Mulan jsou zachyceny v básni Balada o Mulan sepsané za vlády severské dynastie Wei. To vysvětluje onen druhý důvod tvrzení, že tato bojovnice žila někdy mezi 4.-6. stoletím. Druhá strana ale oponuje tím, že pověst nebyla založena na skutečných událostech, teprve na konci 6. století se objevil příběh ženy, který se v mnoha ohledech shodoval s obsahem starší básně.



Ať už sepsané nebo narativní příběhy, všechny nastiňují skutky Mulan zhruba takto:

Hua Mulan byla dcerou vysloužilého bojovníka. Od mala byla vychovávána jako každá správná dívka. Matka ji naučila vyšívání a vaření, ale otec si nemohl odpustit nenechat ji osvojit si pár bojových chvatů, lukostřelbu a šerm. Bojová umění Mulan nadchla a ve vesnici přeprala leckterého svého vrstevníka. 

Jednoho dne ale do vesnice přivítali císařští poslové. Kočovné kmeny ze severu začaly napadat hranice, a proto byl vydán rozkaz sesbírat zásoby od obyvatelstva a každého muže schopného boje. 

Mulanin bratr byl příliš mladý na to, aby mohl jít bojovat, a otec zase příliš starý a nemocný, aby ve válce obstál. Proto přišla dívka za otcem a celou noc jej prosila, aby ji svolil pustit ji do boje namísto něj. Otec odmítal, nechtěl o tom ani slyšet, ale dcera ustavičně žadonila, až nakonec s těžkým srdcem polevil. Převlečena za muže v otcově zbroji se ještě před svítáním vydala k táboru vojenských jednotek. 

Aby sama sebe neprozradila, musela se snažit, aby za ostatními muži nezaostávala už ve výcviku. Koupat se chodila sama a spávala výhradně oblečená, aby ji její tělo neprozradilo. Mezi vojáky tak byla chápána jen jako chlapecký nedorost.

Dospívající dívka však brzy předčila očekávání kteréhokoli vojáka, generála, ba dokonce samotného císaře. Pro svou důmyslnost a statečnost byla bitvu od bitvy povýšena. Vedla své vlastní vojsko, které svými proslovy naplňovala statečností a vůlí bojovat za svou rodnou zemi. 

Mulan se stala národní hrdinkou, která přispěla svými zásluhami na bojištích k zabezpečení státu. Sám císař chtěl tomuto mladému chlapci udělit titul, o kterém se zdálo každému generálovi. Avšak Mulan odmítla s jediným přáním - navrátit se domů k rodině. S vyslancem poslána do svého kraje se konečně po více než deseti letech shledala se svým otcem. Po příjezdu se umyla a převlékla do dívčích šatů. Když ji její doprovod spatřil ve vší její ženské kráse, strnul úžasem a jakmile se navrátil do paláce a vypověděl, co viděl, i císař byl překvapen, ale o to víc hrdý na bojovnici, která se svými jednotkami ubránila hranice své země a zajistila tak bezpečí obyvatelům státu.



Legenda o Mulan už vyšla v mnoha umělecky sehraných zpracováních. Díky poupravené Disney verzi se příběh o Hua Mulan dostal i do povědomí západního světa a velmi dobré čínské filmové ztvárnění pochází z roku 2009. Tento film byl na ČSFD hodnocen 74 % a mnoho milovníků tohoto historického celovečerního filmu by vám jej doporučilo... a já též. Přeju příjemnou zábavu při sledování!




ZDROJ: theepochtimes.com
FOTO: gummiwisdom.com, topchinesemovies.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9