Wanderlust - sopečný kráter na ostrově Aogashima

15:01 | 19.10.2014 Teér-chan 0
Podívejme se na krásný ostrov Aogashima a jeho sopečný kráter Wanderlust, který zničil nejednomu člověku život.
ostrov Aogashima
ostrov Aogashima FOTO: spoon-tamago.com

Aogashima - modrý ostrov


I přes to, že se Aogashima nachází 222 mil jižně od Tokia, stále ještě obydlený ostrov spadá pod správu japonského hlavního města. Ale tady veškerá podobnost končí. 

Statistika z roku 2010: Rozloha ostrova činí 9km2. Ostrov má 98 domácností a celkově 165 obyvatel a tímto se Aogashima zapsala jako nejmenší obec v celém Japonsku.

Při pohledu nám může trochu připomínat Jurský park - jako přírodní pevnost. Sopečný ostrov je známý jako kaldery. V rámci velkého kráteru je menší kráter - struskový kužel, který se vytvořil po větší explozi. 

Počátky zahaleny tajemstvím


Jak a kdy se poprvé lidé objevili na ostrově je dodnes záhadou. 

Ostrov má vlastní legendu: Legenda má za to, že kdysi bylo zakázáno pouštět ženy na tento ostrov, protože se věřilo, že kdyby na ostrově žili ženy i muži společně, bohové by se hněvali.

První písemné zmínky o ostrově se objevují kolem 15. století. Je tu velká pravděpodobnost, že námořníci nejprve pojali ostrov za útočiště, ale nakonec si z něj udělali svůj domov.

Návrat domů po tragédii


Série zemětřesení v roce 1780-81 následovala sopečná činnost o dva roky později. Lávové proudy vypálily všechny domy a obyvatelé byli nuceni uprchnout na nejbližší ostrov Hachijojima. Bohužel, asi polovina z 327 obyvatel to nestihla a zahynuli. Ti, kteří přežili, byli nuceni žít dalších 40 let svého života na Hachijojimě. Někteří začali žít svůj nový život jinde, ale jiní nikdy na svůj milovaný ostrov nezapomněli. Jedním z těchto lidí byl i Jirodayu Sasaki, který po 18 letech odvážně vyjel na výpravu zpátky na ostrov a přesídlil tam v roce 1835. Na ostrově je považován za hrdinu. Dokonce zde má i svoji sochu.

Cestování na Aogashimu


V dnešní době je cestování na tento ostrov mnohem jednodušší, než si kdo mohl dříve pomyslet. Mají dokonce svůj vlastní heliport.

První třída - Let z Tokia do Hachijojimy a pak vrtulníkem do Aogashimy. Cesta trvá něco málo přes 2 hodiny a přijde vás na 240 dolarů.

Ekonomická třída - Lodí z Tokia do Hachijojimy a pak menší lodí do cíle. Sice ušetříte a cesta vás přijde na pouhých 100 dolarů, ale než se sem dopravíte uběhne celých 14 hodin.

Zábava


A co v tomto ztraceném ráji můžete vlastně dělat? Rozhodně tu nebudete sedět u internetu, protože zde moc připojení nenajdete, za to můžete vyrazit rybařit, vyjít si po turistických stezkách či si prohlédnout svatyně. V noci můžete obdivovat hvězdnou oblohu, kterou zdokumentoval i fotograf Toshihiko Ogawa. Fotografie byly pořízeny z druhé kaldery, kde mnoho lidí táboří. K dispozici je také sopečný přírodní horký pramen, kde si vaše svaly určitě po všem tom horolezectví odpočinou.



ZDROJ & FOTO: spoon-tamago.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9