Bohyně měsíce Chang-e v čínské legendě i v moderní době

15:00 | 01.10.2020 Mei 0
Legenda o Chang-e, která vzlétla k měsíci, je krásná starověká čínská pohádka. Podívejme se také, kde všude se touto mytologickou postavou inspirovali.
Chang-e
Chang-e FOTO: epochtimes.com
Chang-e (嫦娥) byla manželkou legendárního hrdiny Hou Yi, velkého lukostřelce, který měl za sebou velký úspěch, kdy sestřelil 9 sluncí. Na obloze se totiž jeden čas objevilo 10 sluncí a země se stala pro život příliš horkou. Hou Yi tak, jako zdatný lukostřelec, dostal za úkol 9 sluncí sestřelit.
 
Hrdina byl po svém činu odměněn zázračným elixírem nesmrtelnosti. Hou Yi váhal, zda ho má vypít. Mezitím ho ale tajně vypila jeho žena. Hned potom se vznesla coby nesmrtelná k nebi a od té doby žije na Měsíci. Měsíc je tak od té doby nazýván její domovem. Hou Yi byl nešťastný a brzy zemřel.


 
Říkala, že toho, co udělala, litovala hned poté, co se na měsíc vznesla. Mnoho básníků ve starověku tento příběh citovalo ve svých básních. Popisovali zde osamělost a samotu, kterou musela Chang-e ve svém měsíčním paláci prožívat.
 
V Číně je Chang-e synonymem pro měsíc a čínský lid má k měsíci zvláštní vztah. Lidé se od té doby modlili za štěstí a bezpečí této měsíční dámy až se z toho stal zvyk uctívání měsíce. To patří už po staletí k ceremoniálu oslav Svátků středu podzimu.
 
Lidé také na zemi používají lucerny, aby mohla Chang-e díky jejich světlu vidět až na zem.
 
V dnešní době je Chang-e popisována jako bohyně měsíce. Na rozdíl od jiných měsíčních božstev není připodobňována k měsíci, ale pouze na něm žije.
 
Později se zrodily i další legendy o měsíci. Obrazce těchto měsíčních příběhů nyní můžeme vidět i jako vzory na měsíčních koláčcích.
 
V moderní době bylo jméno Chang-e použito pro čínský výzkumný program měsíce. Příbeh o měsíční ženě se ale samozřejmě dostal i na televizní obrazovky. V roce 2003 například jako drama nazvané Moon Fairy (奔月; Ben yue), ve kterém si zahráli singapurští herci Fann Wong a Christopher Lee. Chang-e se dále objevuje ve Wu Chengově románu Cesta na Západ a také v jeho televizní adaptaci. Ovšem zde je příběh trochu změněn.
 
Chang-e je zmíněna i v nejslavnější básni Mao Ce-tunga, Broken is the High Column, o jeho zavražděné manželce Yang KaiHui.
 
Zastoupení má tato mytologická postava i v anime Beast Wars II, kde ji zpodobňuje postava Artemis. Ta žije na měsíci se svým transformovaným králičím partnerem Moonem. Jméno postavy, tedy Artemis, dokonce odkazuje na řeckou bohyni měsíce.
 
Postava Chang-e se objevila i ve hře Smite, kde jí doprovází nefritový králík.




ZDROJE: wikipedia.org, traditions.cultural-china.com
FOTO: console-toi.fr
FOTO: chinesegarden101.blogspot.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9