Vlajka Filipín

18:02 | 08.06.2013 Mei 2
Jedna z vlajek, které se podobají české národní vlajce, je právě vlajka Filipín. Co znamenají její symboly a barvy, se dozvíte v článku.
Filipínská vlajka
Filipínská vlajka FOTO: wikimedia.org
Vlajka Filipín se skládá ze dvou vodorovných pruhů a bílého vodorovného trojúhelníku na levé straně, který míří na střed. Horní pruh je modrý a spodní má červenou barvu. V každém rohu trojúhelníku je pěticípá žlutá/zlatá hvězda. Ve středu trojúhelníku je velké žluté/zlaté slunce.
 
Modrý pruh symbolizuje vlastenectví a spravedlnost. Červená reprezentuje chrabrost a krev, která byla prolita za svobodu a nezávislost. Bílá je barvou míru a čistoty.
 
Bílý trojúhelník představuje rovnost a nacionalistickou organizaci Katipunan. Tři hvězdy symbolizují tři hlavní geografické regióny Filipín: Luzon, Mindanao a Visayas. Slunce reprezentuje nezávislost a jeho osm paprsků představuje osm provincií, které vedly filipínské povstání proti španělské vládě.
 
Aktuální filipínská vlajka byla přijata 16. září 1997. Původně byla přijata v roce 1898, když Filipíny získaly nezávislost od Španělska, ale poté byla hned v roce 1907 zakázána, protože nad zemí převzalo kontrolu USA. Na tlak veřejnosti byl ale zákaz zrušen. Tomu bylo v roce 1920. Poté byla vlajka opět zakázána v roce 1942, když Japonsko napadlo Filipíny. USA získalo nad ostrovy v roce 1945 kontrolu a udělilo Filipínám 4. července 1946 nezávislost. V roce 1997 pak vlajka prošla drobnými úpravami.
 
Filipínská vlajka byla navrhnuta v roce 1897 generálem Aguinaldem během jeho vyhnanství v Hongkongu.
 
 
ZDROJ: worldflags101.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9