Vlajka Bruneje

19:00 | 10.06.2013 Mei 0
Další vlajkou, o které si řekneme něco více, je vlajka jedné z bohatých ropných zemí, Sultanátu Brunej, který se nachází v jihovýchodní Asii. Brunej je jedním z členů Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN).
Vlajka Bruneje
Vlajka Bruneje FOTO: Arif Zainal / flickr.com
Vlajka Bruneje se skládá ze žluté základny. Šikmo přes ni vedou z levého horního do pravého dolního rohu dva pruhy, bílý a černý. Oficiálně jsou ale nazývány rovnoběžníky. Uprostřed je brunejský erb v červené barvě.
 
Znak na vlajce obsahuje srpek, znak Islámu, což je brunejské národní náboženství. Dále je tu stojan s křídly (Sayap), který je propojen s královským slunečníkem (Payung Ubor-Ubor), symbolem monarchie, a na každé straně je jedna rukavice. Na slunečníku je vztyčená vlajka (Bendera). Pod půlměsícem je stuha. Na srpku a na stuze jsou arabské nápisy „Stát Brunej, Příbytek míru“ a „Nejsou božstva ale Bůh, Muhammad je posel boží“.
 
Bendera a Payung Ubor-Ubor byly královskými korunovačními klenoty.
 
Černá a bílá barva na vlajce jsou symbolem hlavního ministra vlády a žlutá představuje brunejského sultána. Sayap, křídlo čtyř peří, symbolizuje ochranu spravedlnosti, míru, prosperity a klidu.
 
Rukavice (Tangan nebo Kimhap) znamenají, že vláda se zavazuje podporovat blahobyt, mír a prosperitu.
 
Vlajka byla přijata dne 29. září 1959, kdy byla země britským protektorátem. Vlajka se udržela i potom, co Brunej získala plnou nezávislost. Tomu bylo 1. ledna 1984. Podobná vlajka, ale bez znaku, byla používána v Bruneji v roce 1906.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9