Vlajka Mongolska

17:55 | 30.05.2013 Mei 6
Mongolská vlajka má velmi zajímavou symboliku. Její žlutý symbol „soyombo“ v sobě skrývá mnoho dalších symbolů. Přečtěte si, co znamenají.
Mongolská vlajka
Mongolská vlajka FOTO: wikimedia.org
Mongolská vlajka je rozdělena do tří vertikálních pásem. Její měřítko je 1:2. Vnější pruhy jsou červené a pruh ve středu má modrou barvu.
 
Na levém červeném pruhu je soyombo, národní symbol Mongolska, který má žlutou barvu. Symbol soyombo je charakter mongolského rukopisu a je také umístěn na mongolském erbu.
 
Červená barva na vlajce symbolizuje sílu Mongolska v drsném prostředí, svobodu a pokrok. Dříve zastupovaly červené pruhy socialistické přesvědčení. Modrá charakterizuje modrou oblohu.
 
Soyombo se skládá z mnoha symbolů. V horní části je plamen, který představuje prosperitu, spokojenost a regeneraci. Každý jazýček planeme symbolizuje určitou dobu. Jeden je pro minulost, druhý pro přítomnost a třetí pro budoucnost.
 
Pod plamenem je slunce nad půlměsícem, což představuje věčnou existenci Mongolska. Slunce a měsíc také symbolizují vesmír a víru Mongolů v to, že slunce je matkou a měsíc otcem jejich národa.
 
Dva trojúhelníky nad obdélníkovými pásy, směřující dolů, představují oštěpy porážející nepřátele. Mongolskou ochotu bránit svůj národ. Obdélníky symbolizují také čest, spravedlnost a poctivost.
 
Ve středu je symbol jing-jang (Taijitu), který ukazuje rovnováhu a obsazení žen a mužů. Symbol může také představovat dvě ryby, které nikdy nezavírají oči a představuje ostražitost a bdělost mongolského národa.
 
Po obou stranách tohoto sloupce symbolů, jsou velké vzpřímené obdélníky, které slouží jako hradby stabilizující a posilující vše uvnitř. Symbolizují sílu, rozhodnost a tvrdost.
 
Současná vlajka Mongolska byla přijata 12. ledna 1992, kdy v Mongolsku zavládla demokracie. Předtím bylo Mongolsko od roku 1940 až do roku 1992 Mongolskou lidovou republikou. Vlajka byla stejná, jen na ni byla přidaná socialistická hvězda. Ta byla na vrcholu sloupu symbolů.
 
V letech 1911 – 1921 byly použity i verze vlajky, které představovaly soyombo uprostřed červené vlajky se žlutým rámem a mnoho dalších variací.
 
 

ZDROJ: mapsofworld.com, worldflags101
FOTO: wikimedia.org

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9