Vlajka Taiwanu

18:09 | 02.06.2013 Mei 3
Vlajka Čínské republiky, ostrovní Číny neboli Taiwanu v sobě nese více symboliky, než by se mohlo na první pohled znát. A proč se nesmí používat na Olympijských hrách? Dočtete se v článku.
Vlajka Taiwanu
Vlajka Taiwanu FOTO: wikimedia.org
Vlajka Taiwanu má červené pozadí a v horním levém rohu je modrý kvadrant s bílým sluncem. Slunce má 12 paprsků. Vlajka Taiwanu je známá také jako „bílé slunce na modré obloze“. I když přesnější popis bude bílé slunce, modrá obloha a červená země. Čínsky se jí říká Zhonghua Minguo Guoqi.
 
Paprsky slunce symbolizují 12 hodin dne jako na čínských tradičních hodinách (každá čínská hodina představuje 2 normální hodiny) a 12 měsíců v roce.
 
Červená země znamená krev a oběti lidí, kteří bojovali za svržení dynastie Qing a pomohli k založení Čínské republiky (ROC = Republic of China). Červená je také tradiční favorizovanou čínskou barvou a představuje čínskou rasu Hanů (Chanů).
 
Bílé slunce na modré obloze představuje stranu Kuomintangu (KTM = Čínská nacionalistická strana).
 
Tři barvy představují tři principy Sun Yat-senova lidu: nacionalismus (modrá), demokracie (bílá) a živobytí (červená). Barvy modrá, bílá a červená také znamenají svobodu, rovnost a bratrství. Podle toho je svým způsobem významově podobná vlajce Francie.

Koncept „jasného slunce na modré obloze“ byl vyhotoven republikánským revolucionářským mučedníkem Lu Hao-tungem. V roce 1895 představil návrh jako prezentaci revoluční armády. Později byla vlajka přijata KTM jako státní vlajka. Červená země byla přidána Sun Yat-senem v roce 1906. V roce 1928 se stala oficiální vlajkou Taiwanu.
 
Když se Taiwan účastní mezinárodních organizací či sportovních akcí, jako jsou Olympijské hry nebo Asijské hry, není mu dovoleno používat svou národní vlajku. Vlajka Taiwanu se při těchto příležitostech nahrazuje vlajkou Čínské Taipeie. Je to výsledek střetů mezi Čínskou lidovou republikou a Čínskou republikou neboli Taiwanem. Olympijská vlajka se používá od roku 1980 v návaznosti na rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru (MOV).
 
V říjnu 1979 MOV rozhodl na nátlak Čínské lidové republiky o tom, že „Olympijský výbor Čínské republiky“ musí změnit svůj název na „Olympijský výbor Čínská Taipei“ a přijmout novou vlajku a hymnu, pokud se chce i nadále účastnit Olympijských her. ROC s tímto rozhodnutím nesouhlasila a žalovala MOV ve Švýcarsku. ROC tvrdila, že podmínky, které se týkají jejího názvu, vlajky a hymny, porušují odstavce 6, 64 a 66 v Olympijské chartě. Nicméně i přes počáteční atraktivní rozhodnutí soudu nebyla ROC úspěšná. Dne 15. ledna 1980 zamítl švýcarský soud taiwanské úsilí zůstat v Olympijském výboru pod názvem „Čínská republika“ (ROC).

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9