Vlajka Číny

17:04 | 27.05.2013 Mei 26
Co znamenají hvězdy a barvy na vlajce Čínské lidové republiky? Pojďme si o této vlajce říci něco víc.
Vlajka Číny
Vlajka Číny FOTO: Shutterstock.com
Čínská vlajka se skládá z červeného pozadí a pěti zlatých hvězd v levém horním rohu. Hvězda, která je nejvíce v levém rohu, je větší než všechny ostatní. Jeden z pěti cípů na každé z malých hvězd ukazuje přímo do středu velké hvězdy.
 
Symbolika velké zlaté hvězdy reprezentuje vedení Komunistické strany Číny, zatímco čtyři menší hvězdy reprezentují čtyři třídy čínského lidu (uspořádané podle Mao Ce-Tunga). Jsou to pracovníci, rolníci, maloburžoazie a vlastenečtí kapitalisté.

Barevné zastoupení červené a zlaté má také symbolický význam. Červená je barva, která se obyčejně spojuje s komunismem a zlatá má symbolizovat žlutou rasu čínského národa. Kromě toho je podle tradice červená také barvou štěstí. Žlutá je zase barvou impéria Číny a je považována za symbolickou barvu pěti legendárních císařů starověké Číny. Podle čínského přísloví vytváří žlutá jin a jang, což znamená, že žlutá je centrem všeho. Znamená neutralitu a hodně štěstí. Žlutá je často spárována s červenou.
 
Design vlajky navrhl Zeng Lian Song. Ovšem ze středu velké hvězdy byl odebrán srp s kladivem. Vlajka byla oficiálně schválena 27. září 1949. Poprvé byla pro všechny k vidění na náměstí Nebeského klidu (Tiananmen).
 
Vlajka je na tomto místě každý den vztyčována při východu slunce a sundávána při západu. To doprovází jednoduchý obřad.


 
 
ZDROJ: chinaorbit.com
FOTO: wikimedia.org

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9