Trocha čínských zvláštností a pověr

19:00 | 12.03.2013 Erik 11
Země s rozlohou a historií jako Čína musela za svou existenci nutně nashromáždit spoustu pověr a zvláštností každodenního života. V tomto článku se podíváme na některé z nich - najdete mezi nimi ty známější i ty méně známé.
Věštění z ruky
Věštění z ruky FOTO: chinabusinessmarketing.com
- Pokud se někdy v Číně budete divit, proč existují drobné v podobě mincí a papírových bankovek zároveň pak vězte, že to má velký význam a není to jen něco přechodného. Pomáhají zachovávat správný měnový protokol. Když ho budete následovat, tak neurazíte šanghajského taxikáře (protože má rád cinkání mincí a ne nějaké tištěné papírky) a neodmítnou vás v malých obchůdcích na severu a západě (kde se platí bankovkami i kdyby to měly být halíře).

- Až si bude skupinka čínských přátel něco společně objednávat, tak si můžete všimnout, že tu nejde o nějaké rychlé hlasování, ale o nalezení přijatelného rozhodnutí pro všechny zúčastněné. Nejprve vše prodiskutují, pak to prodiskutují a nakonec to shrnou, aby to mohli prodiskutovat. Netrpělivost nechte doma.

- Při zdolávání schodů se nesnažte je počítat. Pokud se při tom spletete, potká vás hodně neblahý osud. Propadnete se do místa pod schodištěm, kde bude vaše tělo navěky připoutáno. Takže zatímco u nás nacházíme kostlivce ve skříních, v Číně se podívejte pod schody.

 - Čtyřka je v čínské kultuře velmi nešťastné číslo. Její výslovnost se téměř kryje se slovem znamenajícím „smrt“. Proto také v mnoha výškových budovách nenajdete čtvrté patro a hned po třetím následuje páté. Na téhle pověře ovšem můžete i ušetřit – telefonní čísla obsahující čtyřky se nabízejí pod cenou (zato ty s osmičkami vás vyjdou zatraceně draho).



- Jestliže budete řídit auto a přes silnici na poslední chvíli přeběhne starší osoba, pak může jít o někoho, kdo se snaží zbavit neštěstí a zlých duchů. Jedoucí auto je od nich má oddělit. Je tu ovšem horší varianta – zlí duchové si zasednou na osoby v automobilu.

- Zbavovat se zlých sil jde i poněkud civilizovaněji. Třeba tím, že budete mít doma akvárium se zlatou rybkou. Všechny negativní energie odpálí pryč vlněním svojí ploutve. Zato želvu si jako podnikatel do terária nepořizujte – váš obchod by se mohl rozvíjet stejně pomalu, jako ona leze.

- Za letních dnů můžete v parku nebo jiném kousku přírody potkat skupinky mužů, kteří mají trika vyrolovaná tak, aby měli odhalené břicho. Snaží se tím ochladit svá těla a zároveň nabrat čistou energii skrze svůj pupek (nebo přesněji skrz místo dva až tři prsty pod ním).

- Basketbal je v Číně velmi populární. V televizi, i jako sport pro volný čas. Existuje u něj i logická přesmyčka, kdy si na školách někteří žáci upřímně myslí, že jim pomůže vyrůst. Rovnice je jednoduchá – hráči basketbalu jsou vysocí a tudíž jeho hraní přispívá k růstu do výšky.

- Nenechávejte viset prádlo přes noc, protože tím riskujete, že se šaty stanou rejdištěm všech možných i nemožných duchů. A také si pozdě v noci nestříhejte nehty. Ze zcela stejného důvodu.

Na druhou stranu, jak říká čínské přísloví : Máš-li čisté svědomí, nemusíš se bát ďáblů klepajících na dveře.

ZDROJE : Tang Seng
FOTO : mychinaconnection.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9