TOP 10 okouzlujících míst v Dunhuangu, Číně

17:00 | 23.08.2016 Peťul_TripleS 0
Město Dunhuang je vyhlášené svojí kulturou a prosperitou po celou svoji historii. Teď je pod správou města Jiuquan, provincie Gansu. Zajímavostí je, že tuto oblast lidé obývají od 2 000 let před naším letopočtem. Kam tedy vyrazit?
Starobylé město Dunhuang
Starobylé město Dunhuang FOTO: china.org.cn
Nachází se v bohaté oáze uprostřed rozlehlé pouště. Dunhuang se nejvíce proslavil díky svým jeskyním Mogao, které jsou plné pokladů v rozsahu tisíciletí. Oblast reprezentují malebná místa včetně Půlměsíčního jezera a hory Mingsha, doslova je to Hora zpívajících písků, která si vysloužila své jméno po zvuku větru foukajícího napříč dunami. Proudy návštěvníků se sem hrnou každý den, tak co je sem táhne? Podívejte se na desítku míst a určitě na to přijdete sami!
 

10 Dunhuang Folk-Custom Museum (敦煌民俗博物馆)



Muzeum pokrývá rozlohu 7 920 čtverečních metrů. Nachází se na úpatí hory Mingsha a čítá celkem 126 místností. Výstavní síně dávají na odiv místní zvyklosti jako manžsletví, pohřby, narozeninové oslavy, uctívání, obchodování, povečeření, kaligrafie celebrit a malby, vyšívání apod, které po sobě zanechali ti, co žili v severozápadní Číně
 

9 Pagoda Bílého koně (白马塔)



Pagoda Bílého koně se nachází asi dva kilometry západně od města Dunhuang. Původně byla pagoda postavena v roce 386 na památku bílého koně buddhistického mnicha Kumarajivy, který dle legendy zemřel na své cestě na východ. Devítipodlažní pagoda má na výšku celkem 12 metrů a je vyrobena z jílu a obalena štukovou omítkou, ta už byla několikrát zrenovována. Každé patro má svůj vlastní šarm a je charakteristické něčím jiným. Pokud vás zajímá čím, to se dozvíte až při osobní prohlídce.
 

8 Starobylé město Dunhuang (敦煌古城)



Starobylé město Dunhuang pokrývá rozlohu 12 700 metrů čtverečních. Nachází se asi 25 kilometrů jihozápadně od města Dunhuang a postaveno bylo v roce 1987 pomocí japonských investic. Město bylo navrhnuto pro natáčení historického filmu s názvem Dunhuang. Komplex postavili, aby se podobal architektuře dynastie Song (960 - 1279) a k napodobení rozvržení a konstrukce známého svitku Qing Ming Shang He Tu.
 

7 Muzeum Dunhuang (敦煌博物馆)



Muzeum Dunhuang o rozloze 2 400 metrů čtverečních bylo založeno v roce 1979 se sbírkou 4 000 historických památek. Výstava zahrnuje rukopisy z Jeskyně 17 jeskyň Mogao, hedvábné tkaniny a ostatní pozůstatky historie a to zejména ty s náznaky kultury Hedvábné stezky.
 

6 Národní geopark Dunhuang Yadan (敦煌雅丹国家地质公园)



Národní geopark Dunhuang Yadan pokrývá rozlohu až 398 kilometrů čtverečních. Nachází se asi 180 kilometrů severozápadně od města. Ukazuje zřetelné geologické rysy vytvořené v průběhu času erozí a dešťovými srážkami. Některé kameny v poušti si vysloužily svá jména díky svým charakteristickým rysům jako Páv, Kamenný pták či Flotila západního moře. Skalní útvar v geoparku sahá až do doby 700 000 let zpátky a je největší v Číně.
 

5 Průsmyk Yumen (玉门关)



Průsmyk Yumen nebo-li Nefritová brána se táhne skrze Hedvábnou stezku. Nachází se asi 90 kilometrů severozápadně od Dunhuangu. Původně byl přesmyk založen císařem Wu (156 př.n.l. - 87 př.n.l.) z dynastie Han (220 př.n.l. - 221 n.l.) a vybudován okolo roku 111 př.n.l. Především se jedná o pohraniční průsmyk, který se od obyčejných odlišuje. Čtvercový areál o rozloze 633 metrů čtverečních stojí nedotčen poté, co zažil četné zvraty osudu v průběhu staletí.
 

4 Průsmyk Yangguan (阳关)



Horský průsmyk Hedvábné stezky, Yangguan se nachází přibližně 70 kilometrů jihozápadně od Dunhuangu. Společně s průsmykem Yumen byl tento také založen císařem Wu z dynastie Han. Nicméně v současné době sestává průsmyk Yangguan z ruin kdysi vysoké věže majáku.
 

3 Půlměsíční jezero (月牙泉)



Půlměsíční jezero nebo Yueyaquan se nachází 6 kilometrů jižně od Dunhuang uprostřed oázy. Je obklopené horou Mingsha a rozprostírá se na 100 metrech z jihu na sever a na 25 metrech z východu na západ.
 

2 Hora Mingsha (鸣沙山)



Hora Mingsha, známá také jako Hora zpívajících písků, se nachází 5 kilometrů od města Dunhuang. Ve dnech, kdy vítr je jako vánek, vytváří písek jemné zvuky, které jsou pro naše uši jako hudba. Turisté si tu mohou kromě poslechu zvuků písku užít surfování, jízdu na velbloudu nebo například lázeň.
 

1 Jeskyně Mogao (莫高窟)



Jeskyně Mogao jsou jedny ze tří čínských jeskyň, které čítají ty největší, nejzachovalejší a jsou nejbohatším domovem buddhistického umění na celém světě. Jeskyně leží 25 kilometrů jihovýchodně od Dunhuangu. Mnich Yue Seng vytesal první jeskyni v roce 366 během východní dynastie Jin (317 - 420). Úsilí nadále pokračovalo v dalších dynastiích až do dynastie Yuan (1279 - 1368). Výsledkem je fantastická skupina jeskyní, které tu nadále můžeme vidět. Celkem 492 jeskyní s nějakými 2 100 nabarvenými sochami a malbami zabýrajícími 45 000 metrů čtverečních, obstály ve zkoušce času. Řada z nich je přístupná veřejnosti.


FOTO & ZDROJ: china.org.cn

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9