Seollal – korejský lunární Nový rok

17:00 | 25.01.2017 starfishzs 9
Jako v jiných asijských zemích, i v Koreji patří lunární Nový rok mezi nejvýznamnější svátky. V Koreji se tento den značí slovem seollal (설날).
rodina v tradičním oděvu
rodina v tradičním oděvu FOTO: blog.naver.com
Jak již bylo řečeno, vedle podzimního svátku chuseoku (추석) patří oslavy Nového roku mezi nejdůležitější svátky v zemi. I když Korejci slaví i Nový rok podle gregoriánského kalendáře, tedy 1. ledna, seollal je mnohem významnější a obvykle se slaví tři dny.

Korejský Nový rok většinou připadá na druhý nov po zimním slunovratu, pokud ovšem nenastane přechodný měsíc v lunárním kalendáři, který posune den Nového roku na třetí nov po slunovratu. Tento případ nastane opět v roce 2033.

Tento svátek se tradičně slaví v rámci rodiny. Většina lidí tyto tři dny využívá k tomu, aby se vrátila do svých rodných měst za rodiči a jinými příbuznými a společně navštěvují hroby zemřelých rodinných příslušníků, kde vykonají tradiční rituál jesa (제사). Tyto dny slouží i k úklidu domu, aby se odstranil prach z minulého roku. V rámci očisty se také Korejci naloží do horké vany.


Slavnostní tabule při obřadu jesa

Tradice praví, že by v noci na Nový rok neměl nikdo spát. Říká se, že kdo v tento den usne, zbělá mu obočí. Proto se po celém domě rozvěšují lampy a jiná světla, aby mohli lidé přivítat nový rok s bdělýma očima. Korejci taktéž pálí bambusové větvičky, které mají odehnat zlé démony. Mnoho Korejců se v tento den obléká do tradičního korejského oblečení hanboku (한복).

 
Tradiční korejský oděv hanbok

Tradičním jídlem na Nový rok je polévka s rýžovými koláčky zvaná tteok guk (떡국). Jelikož se v tento den "postařuje", počítá se podávání tohoto pokrmu i jako oslava narozenin. Když člověk dojí tuto polévku, "automaticky" zestárne o rok. Dále se ráno podává likér gui balki sool, který má vyčistit sluch. Taktéž se pojídají masové placičky, sušené tomely, různé ořechy, datle, tradiční koláčky a jiné.

Polévka tteok guk

V rámci oslav seollalu se koná taktéž rituál zvaný sebae (세배), tradiční hluboká úklona starším. Děti oblečeny do hanboku se klaní svým rodičům, prarodičům a jiným starším příbuzným s přáním mnoha štěstí do nového roku (korejsky 새해 복 많이 받으세요, saehae bok mani badeuseyo). Za toto gesto jsou děti odměněny menším peněžním obnosem v malých hedvábných pytlíčcích nebo sladkostmi. Dříve se peníze dávaly proto, aby se děti naučily šetřit. Za peníze si měly koupit vejce a kuřata, která vychovaly, následně prodaly a za peníze koupily krávu, s jejíž pomocí později získaly pole.

Děti během tradičního klanění

Video ukazující způsob, jakým se klaní


A jak se Korejci v tento svátek baví? Velice populární je tradiční rodinná hra yunnori (윷놀이) nebo také yut (윷), která se hraje se čtyřmi speciálními klacíky. Původně se pomocí nich věštilo, nyní už se používají jen ke hře. Jedna strana klacíku je vždy zaoblená a druhá je plochá. Podle toho, jak klacíky dopadnou na hrací plochu, se odvíjí jejich "síla", asi jako když se vykládají karty. Podle toho se pak posouvají hráči na hrací desce.

Hra yunnori

Dále kluci pouštějí draky zvané yeonnalligi (연날리기) nebo hrají hru jegi chagi (제기차기), kdy si mezi sebou kopou jakoby "hakisák", který jim nesmí spadnout na zem. Dívky naopak hrají hru zvanou neolttwigi (널뛰기), kdy stojí na koncích houpačky a vzájemně se "vysílají" do vzduchu a předvádí při tom akrobatické kousky nebo skáčou přes švihadlo. Mezi tradiční dětské hry pak patří i u nás známé roztáčení káči.

 
Děti hrající jegi chagi; dívky v hanbocích při neolttwigi

Nedávný průzkum odhalil, že Korejci v průměru utratí více než 900 000 wonů (asi 15 000 Kč) v rámci příprav na seollal. V přepočtu z těchto 15 tisíc utratí okolo 4 000 Kč na dárky pro příbuzné a známé. Další 4 tisíce si dávají bokem na "kapesné" pro rodiče a asi 2 500 Kč utratí za nové oblečení pro děti a jejich kapesné. Financování obřadu jesa stojí korejskou domácnost asi taktéž okolo 2 500 korun a zbytek peněz jde na jídlo, které se během těchto tří dnů podává. Slavit tento svátek tedy určitě není levná záležitost.


ZDROJ: en.wikipedia.orgclickasia.co.kr, koreantimes.co.kr
FOTO: blog.daum.net
FOTO: blog.daum.net, blog.daum.net
FOTO: sott.seoul.go.kr
FOTO: blog.ohmynews.com, blog.daum.net
FOTO: valleymagazine.net
FOTO: hyunho0219.tistory.com, photo.gjcity.go.kr

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9