Kazuo Ishiguro - When we were orphans

17:00 | 08.01.2017 Choi Mari 3
Christopher Banks je známý britský detektiv. Vyřešil všechny případy, kromě jediného. Před dvaceti lety, když byl desetiletý chlapec, žil Christopher v Šanghaji a jeho rodiče jeden po druhém záhadně zmizeli. A teď se vrací zpět je najít.
Přebal knihy
Přebal knihy FOTO: Choi Mari
Spisovatel Kazuo Ishiguro se narodil v Nagasaki v roce 1954. Ve věku pěti let se s rodiči přestěhoval do Velké Británie, kde jeho otec, oceánograf, dělal výzkum. Po skončení střední školy si vzal rok volna, během kterého procestoval Spojené státy a Kanadu. Poté nastoupil na University of Kent, kde vystudoval bakalářský titul v oboru angličtina a filosofie. Pak si na rok od školy odskočil a soustředil se na psaní fikce. Následně nastoupil na University of East Anglia, kde studoval kreativní psaní společně s autory Malcolmem Bradburym a Angelou Carter. Někdy v té době se stal občanem Spojeného království. Mimo literatury je také spoluautorem několika písní pro jazzovou zpěvačku Stacey Kent. Krom sedmi románů, které napsal, je také autorem několika scénářů. Ačkoli se Ishiguro narodil v Japonsku, má japonské jméno a jeho první dílo bylo zasazeno do Japonska, autor sám přiznal, že o Japonsku toho příliš neví. Vyrůstal nicméně v japonské domácnosti a tak samozřejmě ovládá japonský jazyk. V současnosti žije se svou ženou a dcerou v Londýně.

Christopher Banks je Brit, ale dětství do svých deseti let prožil v Šanghaji, kde jeho rodiče pracovali. To bylo na začátku 20. století, kdy byl v Číně problém s opiem, které cizinci dováželi do Číny přes Šanghaj. Firma, která zaměstnávala jeho rodiče, si také něco přivydělávala tímto způsobem, což se Christopherově matce pranic nelíbilo. Nikdy by ho ale nenapadlo, že to zajde tak daleko. Jednoho dne jeho otec zmizí a policie si je jistá, že jde o únos. O něco později zmizí i Christipherova matka a on je poslán zpět do Spojeného království ke své tetě. Ani neměl příležitost se rozloučit se svým kamarádem Akirou.

O dvacet let později je Christopher stále přesvědčen, že za zmizením jeho rodičů je jejich boj proti opiu. A stále je rozhodnut je najít. Velmi tvrdě pracoval, aby se stal dobrým a uznávaným detektivem a snažil se získat veškerá vodítka, aby se mohl vrátit do Šanghaje a rodiče najít. Když si je jist, že má vše, co potřebuje, vydá se zpět do místa, kde vyrůstal. Šanghaj ale není to samé místo jako před dvaceti lety. Čínsko-japonská válka je doslova za hranicemi mezinárodní metropole.

Sám autor se přiznal, že toho příliš neví o japonské literatuře, což se odráží i na jeho dílech. Pokud by psal pod pseudonymem, nikoho by ani nenapadlo, že není Brit. A to je pravda. Jeho styl psaní je velmi blízký ostatním evropským autorům. Mě se kniha četla dobře a i námět to byl velmi zajímavý včetně jednoho nebo dvou naprosto nečekaných zvratů.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9