Shin Kyong Suk - Modlitba za matku

16:30 | 25.06.2016 Choi Mari 4
Co byste udělali, kdyby se vaše postarší matka ztratila? Jak byste se asi cítili, kdybyste zjistili, že toho o ní vlastně moc nevíte a z toho, co o ní víte, polovina není pravda?
Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek FOTO: commons.wikimedia.org
Spisovatelku Shin Kyong Suk jsme tu již měli spolu s její knihou Někde zvoní telefon. Ještě před touto knihou však v češtině vyšla její kniha Modlitba za matku, za kterou autorka získala několik ocenění, a která oslovila čtenáře i v Americe a Evropě.

Park So-nyo a její manžel cestují ze své rodné vesnice navštívit své již dospělé děti do Soulu. So-nyo už není tak rychlá nebo bystrá jako dříve a poslední dobou často zapomíná. Její manžel je ten den poněkud roztržitý a na chvíli ztratí So-nyo z dohledu. Když se po ní o pár chvil začne shánět, nemůže jí nikde najít.

Společně se svými čtyřmi dětmi vyplní formulář o pohřešované osobě. Uplyne týden a po matce stále ani stopa. Sejdou se tedy v domě nejstaršího syna Hyong-chola a dají dohromady leták. Začnou také obcházet okolí a ptát se lidí, jestli matku náhodou nezahlédli. Všechny děti do jednoho začínají litovat, že matku nepoznaly lépe, že jí nikdy nevěnovali příliš pozornosti a že ji považovaly za samozřejmost. Všichni věděli, že má matka často bolesti hlavy, ale nikdo z nich tomu nevěnoval příliš pozornosti. Žádné z dětí nevědělo, že matka neumí číst a psát nebo že pravidelně věnuje peníze sirotčinci.

Není divu, že tato kniha vyhrála několik literárních cen a prodává se po celém světě. I když děj plyne pozvolna, jakmile se člověk do knihy začte, už jej nepustí. Donutí čtenáře se nejen zamyslet nad jeho vztahy k vlastní matce, ale i k dalším lidem, které ztratil nebo s nimi přerušil kontakt. 

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9