Pět příležitostí, kdy se v Japonsku nosí kimono

16:00 | 01.12.2016 kvacm 0
Kimono je druh japonského oděvu, který má svou tradici a hlavně velkou historii, avšak dnes už není příliš trendy. Jsou ale příležitosti, u kterých se alespoň ženy tradic drží.
Příklad dámského provedení tradičního oděvu kimono
Příklad dámského provedení tradičního oděvu kimono FOTO: Giovanni Niadas / flickr.com
Kimono je označení pro tradiční japonský dlouhý oděv, uvázaný zezadu širokým pásem obi. Dnes je ale jeho užití v omezené šíři. Je totiž už jen málo příležitostí, u kterých se alespoň ženy drží tradice a obléknou si kimono - yukatu.

1. Letní festival

Mezi pět nejrozšířenějších událostí, kdy si hlavně ženy oblékají kimono, jsou letní festivaly konající se po celém Japonsku. Jsou velké i malé, ale rozsah nemá vůbec vliv. Kimono k festivalu, jakožto k tradiční události, prostě patří.

FOTO: Masashi Wakui / flickr.com

2. Svatební oslava

V Japonsku je stále více oblíbenější západní styl obřadu než ten tradiční japonský. Z toho důvodu se nosí často západní obleky, ovšem obléknutím kimona se taktéž nic nezkazí.

Dalším faktem je, že tato událost je pro mnoho žen i možnost, jak se seznámit s možným budoucím partnerem.

FOTO: Claudio López / flickr.com

3. Novoroční návštěva svatyně

V první den nového roku chodí mnoho Japonců navštívit šintoistickou svatyni. Událost se nazývá Hatsumoude, a jelikož se jedná o tradici, mnozí si oblékají kimono už na novoroční ohňostroj, aby svatyni navštívili hned po půlnoci.

FOTO: jtabn99 / flickr.com

4. Ceremoniál dospělosti

Den dospělosti (Seijin no Hi) je v Japonsku státní svátek. Připadá na druhé pondělí v lednu a je věnován všem, kterým bylo v uplynulém roce dvacet let.

Muži a ženy jsou na ceremoniál (seijin-shiki) pozvaní na radnici, aby si poslechli přednášky. Je to něco jako vysokoškolská promoce. Poté se odehrávají různé oslavy s přáteli a rodinou.
Při této příležitosti si muži oblékají oblek a ženy kimono.

FOTO: ajpscs / flickr.com

5. Vysokoškolská promoce

Stejně jako v předešlém případě, muži nosí oblek, ženy pak kimono. V Japonsku školní rok končí v březnu, aby v dubnu začal nový.

FOTO: Tokyo Fashion / flickr.com

ZDROJ: wasa-bi.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9