Jak vypadají Vánoce v Japonsku? KFC a Beethovenova Devátá symfonie

13:00 | 25.12.2020 DEADiX 0
Při slově Vánoce si moc lidí Japonsko nejspíše nevybaví, což je naprosto pochopitelné. Avšak v dnešní době se kouzlo vánočních svátků postupně dostává i do země vycházejícího slunce.
Ruský Vánoční stánek v Sapporu
Ruský Vánoční stánek v Sapporu FOTO: flickr.com/MIKI Yoshihito
Zprvu je nutné si uvědomit, že Japonci neberou Vánoce jako náboženské svátky, nýbrž spíše jako čas radosti a veselí. Tak nějak to probíhá ve všech ne příliš křesťanských zemích. Japonci jsou tedy více zameření na samotný Štědrý den než na den následující. Štědrý den je brán jako romantický den, kdy si lidé dají společně skvělou večeři a vymění si dárky. Tak nějak to funguje vlastně i u nás. Mladí si rádi vyrazí někam ven, prohlédnou si nádherně vypadající města s širokou škálou světýlek a zajdou někam do restaurace na výborné jídlo. To ale taky znamená, že objednat si stůl na Štědrý večer, může trochu oříšek.

Dalším takovým faktem je, že Japonci si rádi dávají na Vánoce kuře. Žádného kapra tady nehledejte, tady vládne KFC! Lidé tento řetězec berou na Vánoce doslova útokem a často si dokonce i předobjednají stůl do své místní pobočky. Důkazem je i samotná reklamní kampaň KFC s názvem „Kentucky for Christmas“ v roce 1974.


Tokijská čtvrť Roppongi

Když už jsme u toho jídla, tak nesmím zapomenout zmínit japonský, už asi tradiční, „Christmas cake“ - クリスマスケーキ (kurisumasu kéki). Pod tímto názvem se skrývá piškotový dortík v krému, který je ozdoben vkusnými jahůdkami. Tedy alespoň tak by měl vypadat. Dort má také jiný symbol než ten vánoční. Je totiž i takovým symbolem prosperity po zničující druhé světové válce.

V Japonsku nejsou Vánoce státním svátkem, ale i tak má většina škol volno. Nutno ale dodat, že den předtím, tedy 23. prosince, slaví narozeniny japonský císař Akihito. Státní svátek je tedy den předtím. Mnohem důležitějším svátkem pro Japonce je tak Nový rok a slaví se od 31. prosince do 4. ledna. Lidé se v tomto období modlí a traví více času spolu. Takže pro Japonce jsou takové naše tradiční vánoční svátky spíše novoročními oslavami a Štědrý den je pro ně spíše takový romantický a příjemný den.



Pokud si chcete užít Vánoce v Japonsku nebo alespoň japonským stylem, tak zapomeňte na nějakého Ježíska. V Japonsku frčí Santa-san! Nezapomeňte poslouchat nebo zpívat Beethovenovu Devátou symfonii a její finální akt Ódu na radost. Pokud vše tohle splňujete, tak už stačí vyrazit na vánoční trhy, navštívit KFC nebo jinou restauraci a dát si kuřátko. Nezapomeňte ale také na dortík. Následně si prohlédněte překrásně osvětlené město, a pak už jen zbývá si rozdat mezi sebou dárečky. Ale pozor na balící papír, netrhat! Nýbrž pomalu a jemně otevírat!

Takže, veselé Vánoce!

じゃあ, メリークリスマス! (džá, merí kurisumasu)

ZDROJ:
whychristmas.com, wowsabi.co, theculturetrip.com
FOTO: flickr.com/Manish Prabhune, flickr.com/Dick Thomas Johnson

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9