Jak se v Nepálu slaví Den matek?

13:00 | 14.03.2020 Eunka 0
Den matek se slaví v mnoha zemích světa. Jak se však slaví v Nepálu? Máme tu jeden příběh a další zajímavosti.
Nepálské matky
Nepálské matky FOTO: Laura Elizabeth Pohl/Bread for...
Den matek v Nepálu je také známý jako Mata Tirtha Ausi. Lidé vzdávají hold svým matkám, které v tento den obdarovávají jejich oblíbeným jídlem, oblečením a různými dárky, protože si zaslouží úctu za péči a bezpodmínečnou lásku. Den matek však není spojen s určitým náboženstvím nebo konkrétní komunitou. Den matek v Nepálu je spíše tradicí než festivalem určité skupiny nebo komunity.

Kdy se tento svátek slaví? Na jaře, většinou v dubnu, na Baishak Krishna Ausi. Letos by měl připadnout na 21. dubna. Tento den je považován za velmi příznivý a vzácný. Připomínají si jej i ti, kteří již matku ztratili. Obecně lidé v okolí Káthmándú navštěvují Mata Tirtha (svaté místo vzdálené asi 9 kilometrů severozápadně od Káthmándú), aby uspořádali rituál (Sraddha) pro svou zesnulou matku. Lidé v různých částech země dělají tento rituál doma nebo u řeky či na jiném svatém místě v okolí.



K Mata Tirtha Ausi se také vztahuje následující příběh:

Jeden chlapec pásl krávy u rybníka. Kdykoli začal obědvat, trochu jídla mu spadlo do rybníka. To se dělo dlouho. Jednoho dne se chlapec podíval do rybníka, aby zjistil, co se v něm děje. Překvapivě v něm viděl svou mrtvou matku. Chlapec chtěl, aby se s ním vrátila domů. Trval na tom a začal plakat. Řekla však, že už je mrtvá a jakmile někdo zemře, nemůže se vrátit domů. Slíbila však, že se každý rok objeví v jezírku na Baishak Krishna Ausi. Hoch souhlasil a vrátil se domů. Každý rok pak v rybníce viděl svou matku ve stejný den. 

Jak se tento svátek slaví? Nepál má více než 60 etnických skupin, přičemž téměř všechny mají své tradice, zvyky a jazyky. Lidé různých komunit a kmenů mají svůj vlastní způsob, jak oslavit den matek. Někteří ho slaví brzy ráno, vzdávají hold matce a tak začínají den.

Jiní ho slaví večer. Ráno připravují jídlo a večer ho podávají matce. Oslava a celá zábava závisí na místě, klimatu a etnicitě. Konečnou podstatou Dne matek je však dát lásku a vzdát úctu své matce.

ZDROJ: weallnepali.com
FOTO: Laura Elizabeth Pohl/Bread for the World/flickr.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9