Červená želva - magický animovaný příběh o koloběhu lidského života

19:00 | 24.11.2016 Erik 0
Na začátku prosince uvede společnost Aerofilms do českých kin unikátní celovečerní animovaný film Červená želva z produkce kultovního studia Ghibli. Přijďte se nechat okouzlit příběhem o lásce a sebepoznání odehrávajícím se na tropickém ostrově.
Záběr z filmu Červená želva
Záběr z filmu Červená želva FOTO: Aerofilms
Animovaný film Červená želva byla ve světové premiéře uvedena na letošním festivalu v Cannes v sekci Un Certain Regard a z festivalu si odvezla Zvláštní cenu poroty. Na příběhu trosečníka na tropickém ostrově, obydleném želvami, kraby a ptáky, ukazuje režisér všechny zásadní okamžiky v životě člověka. O sebepoznání, lásce, rodičovství i střídání generací vypráví oscarový režisér Michael Dudok de Wit beze slov, jen s pomocí řemeslně dokonalé animace. Vytvořil tak neobvyklý rodinný film s univerzálním poselstvím, srozumitelným napříč generacemi i kontinenty.
 
„Dnešní hektická doba rodičům příliš často neumožňuje, aby se svými dětmi film nejenom viděli, ale také společně prožili. Málokdy se totiž najde animovaný snímek se sdělením tak silným, univerzálním a bez nároků na věkovou hranici. Červená želva takovým filmem je,“ soudí Jakub Fürst z distribuční společnosti Aerofilms.


Červená želva je de Witův celovečerní debut, na kterém pracoval bezmála 10 let ve spolupráci se studiem Ghibli. Pro spolupráci režiséra oslovilo samo studio v roce 2006 po zhlédnutí jeho krátkých filmů. Jedná se přitom o vůbec historicky první film Ghibli, který vznikl mimo domovské Japonsko.

„Pro tvorbu Michaela Dudoka de Wita jsem se nadchnul na první pohled. Všechno – kresba, animace, hudba, příběh a smysl pro humor – všechno bylo úžasné. Zamiloval jsem se do něj. Překvapil mě především silnou realističností navzdory jednoduchosti,“ komentuje motivaci pro spolupráci koproducent Červené želvy a režisér studia Ghibli Isao Takahata (Hrob světlušek, Příběh o princezně Kaguje).    


Tento unikátní celovečerní animovaný film vstoupí do českých kin 1. prosince. Slavnostní premiéru, která proběhne o den dříve v pražském Biu Oko, uvede osobně režisér filmu Michael Dudok de Wit a půjde o jeho vůbec první návštěvu v ČR. Holandský režisér, který má na svém kontě Oscara z roku 2001 za svůj krátký animovaný film Father and Daughter, uvede nejen premiéru v Praze, ale v pátek 2. prosince odcestuje také do Olomouce na probíhající Přehlídku animovaného filmu. Tam se budou diváci moci zúčastnit jak večerní festivalové projekce Červené želvy, tak de Witovy master class. V předpremiéře bude film uveden již na konci listopadu na Festivalu francouzského filmu.


 

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9