Kino Bio Oko uvedlo animovaný film Červená želva

17:00 | 04.12.2016 starfishzs 0
Dne 30. 11. se v pražském kině Bio Oko konala slavnostní předpremiéra snímku Červená želva, na které byl přítomný i samotný režisér Michaël Dudok de Wit.
Scéna z filmu
Scéna z filmu FOTO: Aerofilms
Ve středu 30. listopadu uvedlo pražské kino Bio Oko animovaný film Červená želva vzniklý v japonsko-francouzské koprodukci, o kterém jsme již psali v předešlém článku. Slavnostní předpremiéry se účastnil také samotný oscarový režisér Michaël Dudok de Wit, který před promítáním poskytl před diváky krátký rozhovor o své cestě k spolupráci s renomovaným japonským studiem animované tvorby Ghibli. Studio ho oslovilo před neuvěřitelnými 10 lety a snímek byl tak dlouho vytvářen také z důvodu, že de Wit často cestoval do Japonska, aby své nápady zkonzultoval s japonskou stranou. Měl totiž v tomto ohledu zcela volnou ruku jak nad příběhem, tak animací, což se mu zdálo neuvěřitelné, a proto se často obracel na Takahatu a Suzukiho pro zpětnou vazbu. Příběh sice byl vytvořen za několik měsíců, rozkreslení příběhu na story board ovšem bylo časově nejnáročnější. Bylo to také poprvé, co de Wit vytvářel celovečerní film oproti jeho předešlým zkušenostem s reklamou či krátkými filmy. Na otázku, co stále považuje za přetrvávající klišé týkající se animovaných filmů, odpověděl, že bohužel veřejnost nadále vnímá animované filmy za snímky pro děti. Na závěr dodal, jak je nadšený z velké účasti malých i velkých diváků a rovněž z jeho první návštěvy Prahy vůbec.

Co se týče samotného filmu, abychom čtenáře neochudili o zážitek, zmíníme jen, že snímek opravdu může zaujmout širokou škálu diváků, jelikož si každý může najít v příběhu svou vlastní interpretaci. Jak sám režisér zmínil, že rovnice “animace = pro děti” je stále zažité klišé, se kterým je třeba pracovat a i bohužel stále počítat při uvádění snímku mezi širokou veřejnost (převážně v EU a USA), tak právě tento snímek je zářným příkladem. Tento film byl již jednou promítán v Bio Oku s tím, že událost byla zaměřena na rodiče s dětmi. Po zhlédnutí bychom na to ale předškoláka nebo žáka základní školy nevzali. Samotné provedení snímku je naprosto nezávadné a i samotný obsah, ale do celku tohoto snímku patří nedílnou součástí právě samotné zamyšlení diváka nad tím, co mu bylo předloženo a jak si to sám vyloží (přirovnání k filmu Gravitace, neboli skutečně se to v tom příběhu stalo, nebo to byla pouze fantazie hlavní(ho) hrdin(k)y?). Po projekci jsme nad dějem filmu dlouho diskutovali při rautu, který snad až ironicky nabízel pokrmy z mořských plodů.

Film je v distribuci od Aerofilms promítán od 1. prosince v kinech napříč Českou republikou, na Slovensku se diváci dočkají až příští rok v květnu. Snímek můžete také mimo jiné zhlédnout v rámci letošního programu festivalu asijského filmu Filmasia, konkrétně v sobotu 10. prosince od 16:00 v kině Lucerna.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9