Wu Zedong, Jiang Wenduan a jejich nádherné umění [Rozhovor]

17:00 | 26.11.2016 Erik 0
Kantonská opera patří k úžasným a pro nás velmi exotickým druhům tradičního čínského umění. Jak se k němu ale lidé dostanou jako profesionálové, co je nejobtížnější se naučit a čím je tato opera specifická? To vše se dozvíte v následujícím rozhovoru.
Operní herec Wu Zedong a herečka Jiang Wenduan
Operní herec Wu Zedong a herečka Jiang Wenduan FOTO: AsianStyle.cz
V průběhu Dnů kantonské opery pořádané Jihomoravským krajem se nám poštěstilo vyzpovídat v exkluzivním rozhovoru dvojici excelentních herců z hostujícího souboru Kantonská operní společnost. Pan Wu Zedong patří k představitelům postav s malovanou tváří a během představení vystupoval v roli krále duchů Zhong Kuie. Paní Jiang Wenduan je zase špičkovou představitelkou ženských rolí dan a v roce 2011 byla vyznamenána Cenou slivoňového květu, která je vůbec nejvyšším oceněním, jaké může herec čínské opery získat.

Jak dlouhou má váš divadelní soubor historii?
Wu Zedong: Náš operní soubor byl založen v roce 1953, takže fungujeme už přes šedesát let. V roce 1958 pak byla také návazně založena škola kantonské opery.

Kolik je nejmladšímu a nejstaršímu členovi skupiny?
Wu Zedong: Nejmladšímu členovi je v současné chvíli devatenáct let. V operních skupinách jakožto státních organizacích platí, že po dosáhnutí věku šedesáti let herci odcházejí do důchodu. Mnoho z nich se ale věnuje opernímu umění tím nebo oním způsobem dál.

Čím je kantonská opera specifická, čím se liší od ostatních?
Wu Zedong: Čínská opera obecně vychází z bojových umění a lze ji s nimi přirovnat. Na jihu, se kantonská opera soustředí na práci rukou, na rozdíl od severu, kde se pekingská opera zaměřuje na práci nohou.

Máte kostymérku nebo se líčíte sami?
Wu Zedong: Každý herec se líčí sám, je to součástí jeho umění. Vytvoření masky je zároveň nejdelší přípravou před představením.



Jak vypadá studium kantonské opery v současnosti?
Wu Zedong: Zájemce nejdřív chodí do umělecké základní školy, ve 12ti letech pak přestupujena operně zaměřenou vyšší školu. Po dalších 6 letech studia se dostane k bodu, kdy může začít vystupovat.
 

Existují amatérské skupiny a podle čeho se učí?
Wu Zedong: Dnes je kantonská opera populární hlavně v Hong Kongu a Macau, kolem Kantonu, v trojúhelníku Perlové řeky. Zde je dost zájemců o operu i amatérských herců. Velmi často nás zvou na venkov. Lidé se učí přímo od herců nebo z ukázkových videí.


Kolik je cena divadelního kostýmu?
Wu Zedong: Zhruba 10 tisíc RMB (cca 36 tisíc korun - pozn. redakce)

Existuje nějaká postava, kterou byste si chtěli zahrát, ale ještě neměli příležitost?
Wu Zedong: Když vystupujete na veřejnosti, musíte získat zkušenosti a dovednosti i z menších rolí a teprve potom vás pustí k rolím mistrovským. Je mnoho krásných operních her, ale rád bych si zahrál postavu, která se jmenuje generál Huang Feihu neboli Žlutý létající tygr. Je to role, kterou nyní hraje můj učitel.



Jaká je vaše nejoblíbenější postava?
Jiang Wenduan: Určitě hlavní postava z příběhu o Bílém hadovi. V této hře ženská role huadan propojuje hereckou část s bojovými scénami. Také jsou zde dva typy zpěvu – předtím než se vdá a po provdání. Velmi se od sebe liší. Říká se, že pokud dokážete zvládnout tuto roli, plně jste ovládli umění čínské opery.


Jaká technika/dovednost je podle Vás nejobtížnější?
Wu Zedong: Rozhodně zpěv. Zvládnout techniku zpěvu je velice obtížné.
 

Jiang Wenduan: V ukázkách, které byly k vidění dnes toho příliš obtížného nebylo. V jiných hrách například provádím most z vyvýšené pllatformy - a to už není jednoduché mistrovsky zvládnout.


Jak dlouho Vám trvá obléknout kostým? Je na něm něco zvláštního?
Wu Zedong: Do kostýmu není tak těžké se dostat. Nejdéle trvá se nalíčit, to zabere kolem hodiny. Pro každý typ role je kostým specifický. Do kostýmu Zhong Kuie se nasoukám za 10 minut, jiné kostýmy jsou ještě snadnější.
 

Jiang Wenduan: Obléknout se do kostýmu, je pro mě velice jednoduché. Trvá to jen pár minut. Ale líčení, hlavně pak práce s vlásenkami, copy, jehlicemi a šperky do vlasů mi může zabrat i hodinu a půl. Specifické, možná zvláštní, je užití lepidla získaného z namočené kůry stromu pro připevnění vlásenek na tvář. Je to jednak tradiční technika a zároveň jde o přírodní materiál, takže díky tomu nehrozí žádné alergické reakce ani podráždění kůže.

 


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9